Kerékpárral Lisszabonba – nemes célért tekeri keresztül Európát három magyar fiatal

Három egyetemista évekkel ezelőtt célul tűzte ki, hogy 2023 nyarán eljutnak a világ egyik legnagyobb eseményére, az Ifjúsági Világtalálkozóra, kerékpárral.

Amikor az elhatározás megszületett, még nem tudták, hogy a rendezés lehetőségét a kontinens Magyarországtól legtávolabbi fővárosa, Lisszabon kapja meg – Knáb András (24), Szép Levente (23) és Nádudvary Csongor (23) azonban ezt is kihívásként élik meg. A fiatalokra nyáron közel 3600 km-es bicikliút vár, de útjuk nem csupán a sportteljesítmény miatt érdemel figyelmet: vállalásukkal kiszolgáltatott, beteg gyerekeket szeretnének segíteni.

Bíznak benne ugyanis, hogy kerékpártúrájuk jelentős visszhangot fog kiváltani, de fontosnak tartják, hogy ezt a figyelmet ne öncélúan használják fel, hanem ráirányítsák egy olyan csoportra, szervezetre, amely a mindennapokban sokkal több odafigyelést érdemelne. Ezért a Pannonhalmi Bencés Gimnázium egykori tanulói a Bethesda Gyermekkórház Alapítványa számára jótékonysági adománygyűjtő akciót szerveznek.

– Zarándoklatunkat a gyermekekért és jótevőikért ajánljuk fel a magunk lelki fejlődése, megújulása mellett – mondja Andris, akinek kívánságlistáján kiemelt helyen szerepel az IVT-re való kitekerés.

– Amikor Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapátnak elmeséltük a tervünket, nagy lelkesedéssel állt az ötlet mellé, és biztatott a zarándoklat szervezésében, felajánlotta segítségét is – tette hozzá a tekerésben a Mecsekoldal emelkedőin edződött Csongi, majd elárulta: – Azt is mondta a Főapát, hogy ha pár évvel korábban lenne a túra, maga is velünk tartana.

A közel 6 hetesre tervezett jótékonysági zarándoklat megvalósítása támogatók nélkül esélytelen lenne: a nemes ügy mellé állt a Pannonhalmi Főapátság és a Pannonhalmi Bencés Gimnázium, illetve néhány cég is segíti a triót vállalása teljesítésében.

Kerékpárral Lisszabonba

Indulás: Pannonhalmáról június 25-én
Érkezés: Lisszabonba augusztus 2-án
Érintett országok: Ausztria, Németország, Svájc, Franciaország, Spanyolország, Portugália
Táv: kb. 3600 km
Szállás: bencés apátságokban, plébániákon

A három fiatal útja a közösségi médiában is nyomon követhető:
https://www.facebook.com/KerekparralLisszabonba
https://www.instagram.com/kerekparrallisszabonba2023/

Itt  lesznek hozzáférhetők az adománygyűjtéssel kapcsolatos információk is.

A kerékpáros zarándokok vállalásuk teljesítéséhez az imatámogatás mellett tárgyi és anyagi felajánlást is örömmel fogadnak.

– Utunk során számtalan gyönyörű természeti és történelmi helyet érintünk – mondja Levi, akinek családjában hagyománya van a sportágnak, és korábban versenyszerűen is kerékpározott. – A környezettudatosság és a fizikai erőpróba mellett azonban különösen fontos számunkra a lelki kihívás: napjainkat a zsolozsma foglalja majd keretbe, végigtekerünk az El Caminón, érintjük Lourdes-ot, és imádkozunk Európa legnagyobb zarándokhelyén, Santiago de Compostelában is.

2016-ban már mindhárman részt vettek a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón, ahol akkor kétmillió fiatal gyűlt össze.

– Hihetetlen élmény volt, amikor az utolsó éjszaka egy Krakkó melletti, hatalmas réten virrasztottunk, egy-egy szál gyertyával a kezünkben. Igaz, hogy a világ legkülönbözőbb helyeiről érkeztünk, ekkor mégis mind egy irányba tudtunk figyelni – ez a mai napig hatalmas erőt ad mindannyiunknak – mondta Csongor.

Az Ifjúsági Világtalálkozóról:

A World Youth Day (WYD, magyarul Ifjúsági Világtalálkozó, IVT)  a Katolikus Egyház által szervezett nemzetközi esemény, amelyre a világ minden tájáról érkeznek a fiatalok.
A világtalálkozók története 1984 virágvasárnapjáig nyúlik vissza, amikor Szent II. János Pál pápa Rómába hívta a fiatalokat, hogy együtt ünnepeljék a megváltás évének lezárását. 1985-ben a pápa levelében a világ minden fiatalját meghívta egy találkozóra, majd hivatalosan is kezdeményezte az ifjúsági világnapok megünneplését.
A világtalálkozó soron következő helyszínét a Szentatya mindig a záró szentmisén hirdeti ki – egy távoli földrész nagyvárosát általában egy európai házigazda követi.
A 17., eredetileg 2022-re tervezett, de a koronavírus-járvány miatt idénre halasztott találkozó helyszínét Ferenc pápa és Kevin Farrell püspök jelentette be a 2019-es ifjúsági találkozó zárómiséjén Panamában. A lisszaboni IVT-re augusztus 1. és 6. között kerül sor, a találkozó himnusza már elérhető.