Kiközösítettek egy érseket a katolikus egyházból

A Hittani Dikasztérium Carlo Maria Viganòt egyházszakadás (skizma) előidézésében találta bűnösnek.

A július 5-én kiadott közlemény szerint az olaszországi érsek nyilatkozataiból kiderül, hogy „nem ismeri el legfőbb vezetőnek a pápát, és nem engedelmeskedik neki, elutasítja a közösséget az Egyház pápának alávetett tagjaival, valamint megkérdőjelezi a II. Vatikáni Zsinat legitimitását és tanítói tekintélyét”.

Viganò korábban lemondásra szólította fel Ferenc pápát, mert állítása szerint az egyházfő tudott Theo McCarrick volt washingtoni érsek szexuális visszaéléseiről. A most kiközösített 83 éves érsek hat éve a közösségi médián keresztül kommunikál,

az ellene felhozott vádakat „megtiszteltetésnek” tekinti.

Az általa csak Bergoglióként említett pápát többször bírálta a bevándorlással, a klímaváltozással és az azonos nemű párokkal kapcsolatos álláspontja miatt. Nyilatkozataiból egyértelműen kiderül, hogy nem hajlandó alávetni magát Ferenc pápának.

A kiközösítés a legsúlyosabb büntetés, amit egy megkeresztelkedett személyre kiszabhatnak. A kiközösítettet a katolikus egyház híveinek közösségén kívülre helyezik, és megtagadják tőle a szentségekhez való hozzáférést. A kiközösítést csak az Apostoli Szentszék tudja feloldani.