Az erőszakmentesebb világ kialakítása a hétköznapi embereken múlik

Martin Luther King lánya szerint a változás előidézéséhez magasan kell tartani a párbeszédek erkölcsi színvonalát.

A Nobel-békedíjas lelkipásztor nyomdokain járó Bernice A. King a Magyar Kurír munkatársának nyilatkozott az erőszakkal szembeni határozott küzdelemről, az egyének, különösen a vezetők felelősségéről. A teljes interjú ide kattintva olvasható, alább néhány gondolatot idézünk a polgárjogi aktivista lányától, aki maga is lelkipásztorként szolgálja a társadalmat.

„…rendkívül erőszakos világban élünk. Az embereket nem tanították meg a konfliktusok kezelésére.

Amikor igazságtalansággal, erőszakkal szembesülünk, ösztönösen érzelmi alapon reagálunk.

Az erőszakmentesség egy olyan diszciplína, amely megtanítja kezelni a konfliktusokat, az erőszakot, az igazságtalanságot, a véleménybeli és ideológiai különbségeket – de ehhez képzésre és oktatásra van szükség.”

„Az erőszakmentesség elsajátítása lépésről lépésre zajló, mindennapos feladat. Konfliktusok mindig is lesznek, ami meghatározó, az a megoldásuk módja.

Figyelni kell arra, hogy tiszteletben tartsuk a másik személy méltóságát, ami nem jelenti azt, hogy el kell viselnünk az igazságtalanságot.

Felelősségre vonhatjuk a többieket, de olyan módon, hogy soha ne érezzék magukat megfosztva emberi mivoltuktól, még akkor sem, ha ők meg is fosztottak minket ettől. Nekünk kell magasan tartani a párbeszéd erkölcsi színvonalát, amihez másoknak kell felemelkedni, ahelyett, hogy mi süllyednék lejjebb.”

„Azt gondolom, a legtöbb probléma, amellyel ma szembesülünk, a hétköznapi emberek által megoldható lenne, csak nincs elég bátorságunk, hogy foglalkozzunk vele. Nem akarunk kilógni a sorból, félünk a következményektől, így inkább maradunk bezárkózva a saját kis világunkban. Pedig amikor olyan dolgok történnek, amelyek rosszak, igazságtalanok, kötelességünk lenne leszögezni, hogy nem tűrjük el az ilyesmit. Kapcsolatba kell lépnünk azokkal, akik hasonlóan gondolkodnak körülöttünk és közösen kialakítani egy tervet, hogyan tudunk hatni a közvetlen környezetünkre.

A világ akkor változik meg, amikor a hétköznapi emberek eldöntik, hogy megváltoztatják

– és ehhez nem kell vezetőnek sem lenni.”