Különleges világtalálkozó készülődik Rómában

Ökumenikus imavirrasztás lesz a Szent Péter téren, Ferenc pápa és más egyházi vezetők jelenlétében szeptember 30-án.

Az őszi püspöki szinódust megelőző virrasztás kiegészül egy bővebb, egész hétvégén át tartó programmal: az „Együtt: Isten népének találkozója” mottóval meghirdetett eseményen a keresztény egyházak is jelen lesznek, és a világ minden tájáról várják majd fiatalokat. Erről Alois testvér, a taizéi ökumenikus közösség perjele beszélt az Avvenire olasz katolikus napilapnak. Az interjút a Magyar Kurír szemlézte, ebből idézünk:

„Ne feledkezzünk meg az örömről!

Természetesen nagyon nehéz időszakot élünk, de ha valóban kalandként merjük megélni az evangéliumot, egy kis csónakban evezve a viharban, ha Krisztusban bízunk, és nem a magunk erejében, akkor még az örömöt is ajándékba kapjuk. Isten népének ez a találkozása egyben az evangéliumi öröm pillanata is.”

„Az Egyház fordulóponthoz érkezett. Ha ezt nem imádságban éljük meg, elveszítünk valami lényegeset. Ezért javasoltam imaidőpontot a 2023. októberi püspöki szinódus előtt, nemcsak a Rómában ülésező szinódusi atyák, hanem Isten egész népe számára.

De kik alkotják Isten népét?

Nemcsak katolikusok, hanem más felekezetű keresztények is; sőt azok is, akik a társadalom peremére szorultak, és mindazok, akik hallják a Föld és a legszegényebbek kiáltásait… Az Isten népe kifejezés, amelyet Ferenc pápa gyakran használ, az Egyház új arcáról kell hogy elgondolkodtasson bennünket, tekintettel az emberiség családján belüli békére és testvériségre.”

„(…) szeretnénk javasolni, hogy ezt az imavirrasztást a világ más részein is végezzék. Kis csoportokban, vagy például két-három plébánia együtt, vagy akár úgy, hogy egy püspök hívja meg a többi egyházat székesegyházába… Ezt különböző módokon lehet megvalósítani, de ehhez az imához a világ bármely pontján lehet csatlakozni.”

„Az Egyház sok fiatal számára egyre elvontabbá válik.

A közösség iránti vágy azonban, az összetartozás érzésének megtalálása, a barátság kiterjesztése a társadalom más csoportjai felé, sőt a szolidaritás az egész teremtett világ felé… nos, mindezek iránt a fiatalok körében nagyfokú érzékenység mutatkozik.

Ily módon ez a találkozó olyan fiatalok számára is érdekes lehet, akiket nem a szinodalitásról való gondolkodás motivál.”

„Azt hiszem, az újdonság az, hogy meghallgatjuk egymást. Olyan meghallgatással, amely figyelembe veszi mások valóságát. Most már minden egyház látja, hogy

szükségünk van egymásra.

2016 októberében, a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából a svédországi Lundban rendezett ünnepségen Ferenc pápa ezeket a szavakat mondta egy ima közben, amelyeket pápa még soha nem fogalmazott meg: „Szentlélek, add, hogy örömmel ismerjük el azokat az ajándékokat, amelyek a reformációból érkeztek az Egyházhoz.” Rendkívüli szavak. Azt mutatják, hogy szükségünk van egymásra, és nagy előrelépést jelentenek az ökumenizmus felé. A különböző egyházak és keresztény közösségek között

tanulhatunk egymástól… és ez segíteni fog abban, hogy pozitívan lássuk az egyházaink szívében rejlő sokszínűséget.”

„Napjainkban az egyik legnagyobb kihívás a béke megtartása. A háború kitörése Európában mindannyiunkat megdöbbentett, az ukrajnai háború pusztítása mindenütt érezteti hatását… Őszintén remélem, hogy ez a találkozó – bár nagyon szerényen – hozzájárul a béke kereséséhez, és nyitva áll mindazok előtt, akik ezt a békét keresik, a világunk által átélt megpróbáltatások közepette.”