Milyen értéket és veszélyforrást lát a médiában Ferenc pápa?

Nem csupán bátran használja a kommunikációs eszközöket a katolikus egyházfő, de olyan határozottan mutat utat e téren, hogy néha csak kapkodjuk a fejünket.

Kevés témával kapcsolatban fogalmaz olyan élesen Ferenc pápa, mint a média – legalábbis 2016 végén merőben szokatlan kijelentéssel kívánta felhívni a figyelmet annak lehetséges és olykor megtapasztalt veszélyeire. A Tertio nevű belga lapnak adott interjút, melyben az eredetileg spanyolul zajlott beszélgetés során a média kapcsán érkezett kérdésre válaszolva így fogalmazott: „…ami nagy kárt tud okozni a tömegtájékoztatási eszközökben, az a félretájékoztatás: vagyis amikor valamilyen helyzetben az igazságnak csak az egyik felét mondják el, a másikat viszont nem. Ezt nem szabad, ez félrevezetés! Mert Önök csak az igazság egyik felét adják át a televíziónézőnek, és így nem képes a komoly ítéletalkotásra a teljes igazságról.

Valószínűleg a félretájékoztatás által okozza a legnagyobb kárt a média, mert az emberek véleményét egyetlen irányba tereli, és az igazság másik felét elhallgatja.

Aztán a médiának – azt hiszem – nagyon tisztának és áttetszőnek kell lennie. Nem szabad, hogy – természetesen senkit sem szeretnék megsérteni – a koprofília [ürülékhez vonzódás] betegségébe essen: amikor állandóan csak a botrányokat, az ocsmány dolgokat akarja közölni, még ha igazak is. És mivel az emberek hajlamosak a koprofília betegségére, sok kárt lehet okozni.” A hazai katolikus hírportálon valamiért nem pontos fordításban jelent meg az utolsó mondat, a vatikáni honlapon ugyanis ez szerepel, angol nyelven: „And since people have a tendency towards the sickness of coprophagia, it can do great harm.” vagyis: „Miután az emberekben jelen van a hajlam a koprofágia betegségére, ez nagy károkat képes okozni.”

A Szemlélek közössége úgy döntött, hogy  a pápalátogatás előtti napokban Ferenc pápa saját szavait felhangosítva segítünk jobban odafigyelni arra, aki érkezik, amit képvisel.

Kampányunk a #pontifex nevet kapta – kezdeményezésünkkel az utcán óriásplakátokon és posztereken, magazinunk felületén pedig egy cikksorozat keretében találkozhat.

Azokkal a témákkal foglalkozunk, amelyek kapcsán fontosnak gondoljuk a hídépítést a különböző társadalmi csoportok, véleménybuborékok között.

A sorozat első cikkében az egyházra vonatkozó egyházfői gondolatokat foglaltuk össze, a második írás a „pápa békéjéről” szól, kitérve az ukrán nép szenvedésére.

A #pontifex kampány részeként felhangosított pápai üzenet hasonló veszélyre hívja fel a figyelmet – ez az idézet az Álmodjunk együtt című kötetből származik: „A legkorruptabb médiumok azzal keresik az olvasóik és nézőik kegyeit, hogy a saját előítéleteikhez és félelmeikhez igazítva facsarják ki a tényeket.”

Ferenc pápának ezzel együtt a legkevésbé sincs rossz véleménye a médiáról. Ugyanabból a 2016-os interjúból egy másik kijelentés tőle:

„a média véleményformáló, és építő is lehet, végtelen sok jót is tehet.”

Hogy is tekinthetne negatívan a kommunikációs eszközökre az az ember, akinek közel 19 millió követője van Twitteren, és szinte naponta használja is a csivitelő platformot?

Így néz ki az öt citylight plakát

A katolikus egyházban külön világnapja van a tömegtájékoztatásnak, amikor a mindenkori pápa aktualizált üzenetben mutat rá a folyamatosan fejlődő médiavilág jó és rossz oldalára, a helyes médiahasználat fontosságára. A legutóbbi, 2022-es pápai üzenet mottója így hangzik: „a szív fülével hallgatni”.

Az egyház éppen zajló megújulási programját, a szinodális folyamatot is jellemző meghallgatás cselekedetét állítja itt középpontja az egyházfő, aki érzékelhetően lépést tart a technológiai fejlődéssel: „ott tartunk, hogy elveszítjük azt a képességet, hogy meghallgassuk az előttünk álló embert, mind a mindennapi kapcsolatokban, mind pedig az együttélés legfontosabb kérdéseiről folytatott vitákban. Ugyanakkor a meghallgatás a kommunikáció és az információ területén fontos új fejlődésen megy keresztül a különböző podcast és audio chat szolgáltatások révén, ami annak a jele, hogy

az emberi kommunikációban a hallgatás továbbra is alapvető fontosságú.”

A tudatos médiahasználat és a hívő életmód között így von párhuzamot Ferenc pápa: „Több forrás meghallgatása, nem megelégedni az első legjobb megoldással – erre tanítanak minket a szakértők –, ez garantálja az általunk továbbított információk megbízhatóságát és komolyságát. Több hang meghallása, egymás meghallgatása, az Egyházban is, a testvérek között, lehetővé teszi számunkra azt, hogy a megkülönböztetés művészetét gyakoroljuk, amely mindig a hangok szimfóniájában való eligazodás képességének bizonyul.” Már megint az a bizonyos megkülönböztetés, ugye, amire a pápa egyházképéről szóló cikkben is utaltunk.

Ferenc egyszerre „médiapápa”, „zöld pápa”, „trendi pápa”, „nyitott pápa”, és sorolhatnánk még a címkéket, ugyanakkor a legkevésbé sem „celebpápa”. Nem azért szerepel annyit a médiában, mert villoghatnékja van, hanem mert üzenetet hordoz, és állapotbeli kötelessége továbbadni azt.

Ferenc pápa igazi hírvivő, „messenger”, miközben azzal is üzen, ahogy nem reagál minden vádra, sértésre, bántásra.

Tanulhatunk tőle asszertív kommunikációt, kedves szavakat, határozott iránymutatást, szívderítést. Amiben hiába várunk tőle példát: sértegetés, karaktergyilkosság, agresszív kommunikáció, gyalázkodás, pletyka, gyűlöletbeszéd.

Ferenc pápa számára a kommunikáció a szeretet kifejezésének egyik módja, a „ferencpápista” média ennek nyomán egyszerre inspiráló, meghívó, megértő, a tévutakkal szemben határozott, a gonoszsággal szemben keményen kritikus, ellene mondó, a másként gondolkodókkal szemben megértő, kérdező, összességében szeretet-meghajtású.

Az EWTN friss videója a „digitális pápáról”:

Némi gyakorlatként álljon itt a pápa buzdítását követve a #pontifex kampány nyitónapján megjelent cikkek összessége, hogy több forrást meghallgatva felismerjük, milyen színes és milyen eltérő szándékok által mozgatott a hazai médiavilág. Azt is érdemes megfigyelni, mely médiumok hiányoznak a listából…

Belterjes kör forgatja ki a pápa szavait, plakátkampánnyal reagál a Szemlélek (KREATÍV ONLINE)

Összefogtak a médiumok, pápaköszöntő kampány indult Magyarországon Ferenc pápa kijelentéseit idézve (MEDIA1)

Pápaköszöntő kampányt indít a Szemlélek (DIGITAL HUNGARY)

Ezeken a plakátokon szembesítik a pápa gondolataival a pápalátogatásra Budapestre érkezőket (RTL)

Plakátkampány indult Ferenc pápa idézeteivel arról, mit gondol a háborúról, a melegekről, a médiamanipulációról és a populizmusról (NÉPSZAVA)

Kampányt indít a Szemlélek az ellen, hogy „egyesek saját üzeneteik felhangosítására használják a pápalátogatást” (TELEX)

Óriásplakátok hirdetik Budapesten, hogy mit gondol Ferenc pápa a háborúról és a melegekről (24.HU)

Ferenc pápa legprovokatívabb mondataival kampányol a Szemlélek (HVG)

Óriásplakátok emlékeztetik a budapestieket, hogyan beszél Ferenc pápa a melegekről és az ukránokról (444)

Óriásplakátok hirdetik Budapesten Ferenc pápa gondolatait a melegekről és a háborúról (BLIKK)

Óriásplakátokon hirdetik, mit gondol Ferenc pápa például a háborúról vagy a melegekről (KLUBRÁDIÓ)

Óriásplakátokkal emlékeztet a Szemlélek, hogyan beszél Ferenc pápa a melegekről és az ukránokról (MAGYAR NARANCS)

Teleplakátolják Budapestet azzal, hogy mit gondol Ferenc pápa a melegekről, vagy a háborúról (NOIZZ)

Kikészültek Ferenc pápa látogatásától a Fidesz-ellenesek (MAGYAR NEMZET)

Bayer Zsolt csak a jéghegy csúcsa, lehetett még furcsa megnyilvánulásokat hallani (NÉPSZAVA)

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.