Mennyire ismered a világ vallásait?

Sokaknak elkerekedik a szeme, ha a “milyen vallású vagy?” kérdésre nem a “bevett” feleletet kapják. Pedig a világ a katolikus-protestáns tengelyen túl is meglepően gazdag és színes.

Előző kvízünk magyar papokat és szerzeteseket mutatott be, akik a tudomány világában is maradandót alkottak. Helyes megfejtéseink:

A felsoroltak közül melyik NEM Jedlik Ányos bencés szerzetes találmánya? – indukciós tekercs

Az első magyar régész, aki hazánkban ásatásokat végzett, ő fedezte fel Aquincum romjait – Schönvisner István jezsuita szerzetes

Jezsuita pap, a földrajzi szélességmérés új módszerének felfedezője, az első magyar csillagvizsgáló vezetője, nevét a Hold egyik krátere is őrzi – Hell Miksa

A “fizika varázslójának” is hívták, ő a médiában történő természettudományos ismeretterjesztés megalapozója – Öveges József piarista pap

Melyik tudományterületen alkotott maradandót  Haynald Lajos kalocsai bíboros érsek, erdélyi püspök? – botanika

Az emberben már az őskorban felmerült a kérdés: azon túl, amit látunk, létezik-e valami nagyobb erő? Mi miért történt és történik?

A vallás a civilizációval szinte egyidőben jött létre, egyes kutatások szerint napjainkban 4300 is létezhet – az egészen kevés hívővel rendelkező vallásoktól kezdve az emberek százmilliói által követett világvallásokig.

De lássuk, te mennyire ismered a világ vallásait?!

E heti kvízünk megfejtői – és a helyes megoldást február 4-ig beküldők – között a Szemlélek interjúkötetét sorsoljuk ki.