A bíboros engem is inspirál – az amerikai nagykövet Mindszenty Józsefről

Idén is megkoszorúzták a hősies egyházi vezető emléktábláját.

– Ő néz engem, én nézem őt – fogalmazott David Pressmann, az Amerikai Egyesült Államok Magyarországra akkreditált nagykövete november 13-án a bíboros tisztelőinek jelenlétében, arra utalva, hogy a diplomata dolgozószobájában számos emléktárgy mellett egy portré is hangsúlyozza, hogy 15 éven át itt élt Mindszenty bíboros.

Kovács Gergely, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány hivatalos képviselője felidézte, hogy

évtizedes hagyománya van a nagykövetség falán elhelyezett emléktábla megkoszorúzásának.

1989 októbere után hosszabb ideig a Szent István-bazilika képviselő-testületének tagjai tartották ébren a tisztelet eme formáját, amit az épület falának nehezebb megközelíthetősége ellenére napjainkban is ápolnak a Mindszenty Alapítvány munkatársai és a bíboros tisztelői.

– Nagyon szép volt ez a mai alkalom. Tervezzük, hogy a nagykövetség kerítésén is olvasható legyen az emléktábla szövege, így az arra elhaladók is találkozhassanak annak üzenetével – tette hozzá Kovács Gergely.

Mindszenty
Kovács Gergely és a nagykövet a koszorúzási ünnepségen

A nagykövet közvetlen érdeklődéssel fordult az ünneplő közösség tagjaihoz, különösen a fiatal generáció képviselőit méltatta: az ő jelenlétük azt üzeni számára, hogy Mindszenty bíboros határozott tanúságtétele a jövő generációi számára is motivációt jelent. Nem készült hosszú beszéddel, el is ismerte, hogy nem számít történelem-szakértőnek, inkább a jelenlévőktől érdeklődött, milyen kapcsolat fűzi őket az egykori hercegprímáshoz. Kiderült, hogy ma is megvan például az az asztal, amin Mindszenty József a szentmiséket a nagykövetség épületében bemutatta.

Mindszenty
David Pressman fiatalok és régebb óta fiatalok körében a nagykövetség udvarán

Kovács Gergely a Mindszenty Alapítvány nevében meg is hívta David Pressmant Zalaegerszegre, hogy tekintse meg ezt az oltár-asztalt és számos további emléktárgyat. A nagykövet örömmel fogadta a meghívást, és jelezte, hogy mindenképp szeretné, ha helyet találnának a kiállítás megtekintésére a naptárában.

– A bíboros engem is inspirál. Különleges belső erő, határozottság jellemezte, az emberi méltóság példája ő számomra.

Erőt merítek a jelleméből, a kétoldalú tárgyalások során is. Olyan emberként gondolok rá, aki a hit embere volt.

Hitt az igazságban, és ez a hit engem is tettekre buzdít – nyilatkozta a Szemléleknek David Pressman.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.