„Most még béke van”

Esti Tükör, 2021. augusztus 18.

Ferenc pápa videóüzenetben szólította fel a katolikus híveket a koronavírus elleni oltás felvételére. A Szentatya szerint aki beadatja az oltást, vagy másokat erre buzdít, „a szeretetét” fejezi ki ezzel, „önmaga, családja és barátai, valamint minden más ember iránt is”.

index.hu

Az IDEA Intézet július végén és augusztus elején készített reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a magyar felnőtt népesség 49 százaléka nem tart a negyedik hullám kitörésétől, szemben azzal a 42 százalékkal, amely egy új járványszakasz kialakulását feltételezi. A harmadik oltást a társadalom valamivel több mint ötöde szeretné felvenni, további 29 százalék még nem tudja, de nem zárja ki, hogy él a lehetőséggel.

index.hu

Zacher Gábor toxikológus szerint az iskolakezdés hozzájárulhat a negyedik hullám berobbanásához, ami a szakemberek jóslata szerint két-három hét múlva bekövetkezhet. Hozzátette, hogy a napi gyakorlatban egyelőre még nem találkoznak az eddiginél több koronavírusos beteggel, és a kórházakban is csak egy-egy koronavírus-teszt mutat pozitív eredményt. „Most még béke van. Most még a rendszer tök jól bírja, de hogy meddig lesz így, nem lehet tudni.”

index.hu

„Amennyiben újból digitális oktatásra kényszerülünk, a pedagógusok irányába a „kevesebb néha több” elv szem előtt tartását, a szülők felé pedig az addig működő, bevált, begyakorolt szabályok lazább értelmezését, és a gyermeki lét sajátosságaival szembeni nagyobb nyitottságot, elfogadást tartom kulcsfontosságúnak” – ezt Polányi Viktória szakpszichológus mondta a közelgő iskolakezdéssel kapcsolatban.

penzcentrum.hu

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a zsúfolt tantermekben bármikor felütheti a fejét a vírus, és bár a tanárok átoltottsága 90 százalék feletti, mindenképpen szűrni kellene őket és a diákokat is, mielőtt elkezdődik az oktatás. Szabó Zsuzsa úgy látja, hogy a pedagógusok félnek, hogy a nyaralásból hazaérkező diákok becipelik a fertőzést az iskolába, az online oktatást viszont nem támogatja, mert a gyerekek nem haladtak rendesen. A szakszervezeti vezető szerint a tanárok dühösek és elkeseredettek, mert teljes kilátástalanság jellemzi a tanév indítását.

index.hu

A Pedagógusok Szakszervezete szerint jelenleg körülbelül 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból, de a nyugdíjazások és a pályaelhagyás miatt a mostani 146 ezres létszám a következő öt évben körülbelül 22 ezer fővel fog csökkeni. Emiatt pár éven belül nem lesz, aki tanítson: kevesen felvételiznek, még kevesebben végzik el a tanári szakokat, ráadásul a pályakezdők egyharmada már az első négy-öt évben távozik a szakmából.

eduline.hu

Az egyre súlyosabb a pedagógushiány egyébként a szakmai és érdekvédelmi szervezetek – köztük a kormány által életre hívott Nemzeti Pedagógus Kar – szerint is valós probléma. A 2020/2021-es tanévben 146,7 ezer főmunkaviszonyban foglalkoztatott pedagógust tartottak számon a köznevelésben és a szakképzésben, ami mintegy háromezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban, miközben a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb oktatási adatai szerint növekedett a tanulólétszám.

nepszava.hu

Hangokkal, illatokkal és megérinthető tárgyakkal keltik életre a festményeket a látássérültek számára az Utrechti Központi Múzeum új tárlatán. A látássérült vagy szemkötőt viselő látogatók szó szerint belenyúlhatnak a képbe, ugyanis a keret egy falüreget ölel körbe, amelyben az eredeti vásznon látható módon helyezték el a festményeken látható tárgyakat.

kultura.hu

Negyedjére is kihirdették a JCDecaux novellapályázatának nyerteseit, akiknek alkotásai a legforgalmasabb busz- és villamosmegállók plakátfelületein lesznek olvashatók országszerte. Az Álljon meg egy novellára! irodalmi versenyre idén több mint háromezer írás érkezett, ezek közül választotta ki a zsűri a 20 legjobb novellát, melyek most először nem csak a megállók plakátfelületein, hanem YouTube- és podcast-sorozat formájában is megelevenednek.

telex.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.