Orosz értelmiségiek: Ellenezzük az orosz hadsereg aljas, bűnös támadását

Cégvezető, híradós, befektető, énekes – együtt mondanak nemet a háborúra, és állnak ki a béke mellett.

Miközben az orosz elnök részéről rendre olyan kommunikáció kíséri az Ukrajna ellen indított gyilkos háborúját, mintha az „oroszok” egyetértésével, az „oroszok” nevében cselekedne, ha jogilag ezt meg is teheti, sem reálisan, sem morálisan nem találkoznak ezek a szavai az igazsággal.

Ki tudja, hány állampolgárt börtönöztek már be Oroszországban azért – mostanra ötezer fölé szökött ez az egyszerre elszomorító, mégis reményt adó mutató –, mert nyilvánosan kifejezték, hogy nemet mondanak a Vlagyimir Putyin által indított véres akcióra. Ez önmagában sokat elmond arról, mennyi köze van a demokráciához, szólásszabadsághoz az orosz politikai rendszernek, az állami vezetésnek.

De hiába a fogda, Szibéria, Novicsok és egyéb elrettentő rémek, egyre több és több orosz jelzi, hogy ami zajlik, nem csupán nem az ő nevükben történik, de határozottan ellene mondanak annak, amit a nevükben az orosz elnök parancsára orosz katonák művelnek.

Már azok közül is egyre többen emelik fel a szavukat, akiknek akár egész jövőbeni karrierjüket tönkreteheti, ha kimondják, amit gondolnak. A Forbes közölt egy válogatást olyan neves orosz állampolgárok szavaiból, akik nem félnek nyilvánosan megvallani, amit igaznak tartanak.

Nyikolaj Davidov befektető:

„Ukránok. Oroszok. 2022-ben űrhajókat kellene építenünk, legyőzni betegségeket és az éhezést, ehelyett háborúzunk. Kérem, legyen vége ennek! Legyen béke!”

* * *

Alena Vlagyimirszkaja, egy munkerő-közvetítő cég vezetője:

„Ellenezhetem akármennyire a harcokat, a kormányunkat ez teljesen hidegen hagyja. Keserű és ijesztő, amit olvasok és látok. Tudom, hogy mi, mint ennek az országnak a polgárai, hatalmas árat fogunk fizetni azért, ami most történik. Valaki mentsen meg minket! Oroszokat és ukránokat egyaránt.”

* * *

Jekatyerina Varnava híradós, színész:

„Nagyon félek a médiától és azoktól az emberektől, akik örülnek és büszkén támogatják a történteket, „védelmezésnek” és „felszabadításnak” nevezik az oroszok támadását. Ki ellen kéne védekezni? A barátaimtól, akik ott élnek?”

* * *

Kirill Ivanov, a Legnagyobb Prímszám nevű együttes frontembere:

„Ellenezzük az orosz hadsereg aljas, bűnös támadását, és ellenezzük a háborút. Éveken keresztül adtunk koncerteket Ukrajna-szerte. Közeli barátaink és rengeteg lelkes rajongónk él ott. Mi mindig szeretetet kaptunk tőletek. A legnagyobb mértékben veletek vagyunk.”

* * *

Yuri Dud újságíró:

„Oroszországban nőttem fel, ez az otthonom, büszkén viselem a nemzeti karszalagot a csuklómon. Viszont Ukrajna, ahol barátaim és rokonaim is élnek, még több támogatást érdemel tőlem.”

* * *

Alekszander Kuznyecov színész, énekes:

„Ez nem a mi döntésünk volt és nem is lehetett volna a mienk.”