A jövő egyháza közel van

Katolikus főpásztorok társaságában hangolódtunk karácsony ünnepére a Szemlélek Társalgóban.

Kihívás volt összeszervezni két, a lelki szolgálatban és a közösségi médiában is nagyon aktív meghívottunk programját, de végül sikerült: Beer Miklóssal, a Váci Egyházmegye nyugalmazott, és Varga Lászlóval, a Kaposvári Egyházmegye jelenlegi megyéspüspökével beszélgettünk az egyház jövőjéről, Ferenc pápa víziójáról, és arról, hogy hol kezdődik a valódi keresztény élet.

– Az én álmom, hogy olyan lesz az egyház, mint Krisztus az Eucharisztiában: kicsi, szegény, sebezhető és szent – kezdte gondolatai megosztását Varga László az egyház jövőjével kapcsolatban, és hozzátette:

– Egy olyan világegyház, amelynek pénze és hatalma van, az nem Krisztus álma.

A katolikus főpásztor szerint két okból nem jönnek az emberek az egyházba: mert még nem találkoztak katolikussal, vagy mert már igen. Szerinte ezen lehet javítani, ha „ténylegesen meghalljuk az emberek hangját, mert rajtuk keresztül is szólhat a Szentlélek.” A főpásztor szerint

ha hiteles papokat akarunk látni az egyházban, akkor először hiteles keresztényekké kell válnunk,

és annak a véleményének is hangot adott, hogy szerinte a politika rendkívüli módon megosztja az embereket – emiatt lett a választások évére meghirdetett lelkigyakorlatának témája a békességteremtés.

Beer Miklós, mióta nyugdíjba ment, vloggerkedik, alapítványt vezet, de – saját elmondása szerint – igazán a személyes találkozói tartják őt ébren, amiből mostanában egyre több jut neki. A főpásztor azt mondja,

az emberek keresik Istent,

ha nem is tudják őt néven nevezni, de azt érzik, hogy hiányzik valami az életükből. Szerinte ilyenkor kell a keresztényeknek jól jelen lenni, meghallgatni a másikat, amihez számára az egyházfő példája az irányadó. Ahogyan ő fogalmaz: „Ferenc pápa azzal az érzékenységgel van jelen a mai világban, amit Jézus Krisztustól tanulunk.” Az egyház jelenével és jövőjével kapcsolatban neki is markáns véleménye van: szerinte

el kellene már érnünk azt az üzemi hőmérsékletet, mikor egymás szavába vágva beszélgetünk az evangéliumról, az Isten szeretetéről, és álmodunk az egyházról.

– Merjünk kilépni a katolikus gőgünkből! Ne féljünk attól, hogy szerényebbek vagy szegényebbek legyünk! – tette hozzá.

Amiről még szó volt:

– Miért fulladnak sorra kudarcba az egyház megújítására, és az evangelizáció kibővítésére tett kísérletek?
– Miért nem kell megvédeni a kereszténységet?
– Mit nem vesznek komolyan a teológusok?
– Hogyan jöhet ki megújulva az egyház a szinodális folyamatból?

A teljes adás meghallgatható a Spotify, az Apple Podcasts és a Google Podcasts felületeken, valamint közvetlenül ide kattintva:

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.