„Több lesz, mint csak egy veszteség” – egy magzat elvesztésekor a jövőt kell elgyászolni

Mélyre evezünk a Szemlélek Társalgó harmadik évadának első adásában: a megfogant, de meg nem született élet áll a beszélgetés középpontjában.

Meddőség. Vetélés. Gyász. Sokaknak fájdalmas emlékeket hozhat fel az adventi időszak, amelyben egy gyermek érkezésére készülünk. Mégis

hogyan lehet a veszteség, a gyász, a kudarc ellenére, éppen annak megélésével növekedni, spirituálisan, lelkileg?

Hogyan lehet mégis az Élet mellett dönteni?

Asztalos Katalin és Farbaky Tamás, a Szemlélek Társalgó most kezdődő évadának új műsorvezetői Vasali Katalin fotóművésszel, a 2023-as Budapest Fotófesztivál keretében megnyílt, „Majd lesz másik” című, saját magzatvesztését feldolgozó kiállításának alkotójával, és Asztalos Dániellel, a nehezített gyermekáldással küzdő pároknak szóló Anna–Joachim-Program egyik munkatársával beszélgetnek.

Asztalos Katalin, Vasali Katalin, Asztalos Dániel és Farbaky Tamás

„A vetélés beavatott engem egy olyan világba, ami addig ismeretlen volt számomra, az abszolút biztonságból kizökkentett ez a tragédia.

Sem a család, sem a barátok nem tudták, mit csináljanak egy ilyen helyzetben, nem tudták, hogy felhívjanak vagy ne hívjanak, pedig nekem szükségem lett volna rá, hogy beszélhessek róla.

Ez egy nehezített gyászfeldolgozás, mert nem igazán van elismerve, hogy ez egy komoly gyászfolyamat, nagyon magányos tud lenni az, aki ezt átéli. Nincs protokoll, nincsenek rá rituálék, hogy egy ilyen gyászt megélt nő vagy család, tradicionális formában meg tudja élni a gyászát.

A saját életemben én találtam utat a lezárásra, mert én el tudtam intézni a kisbabám kikérését, és egy hagyományos hamvasztást szerveztem, nem is tudom elmondani, hogy mekkora segítség volt ez a tradicionális lezárása ennek a folyamatnak.

A kisbabám elvesztése nagyon nagy hatással volt az életemre, az egész feldolgozás útján eljutottam egy olyan pontra, ahol hálás voltam, hogy ez a kisbaba eljött hozzánk, és megtanított dolgokra” – mondja Vasali Katalin.

Majd lesz másik fotósorozat, részlet © Vasali Katalin, 2023

„A nehezített gyermekre vágyás nagyon nagyfokú stresszt okoz a pároknak. Hónapról hónapra megélni azt, hogy a várt foganás nem történik meg, ott nagyon nehéz megfogalmazni, hogy mit is gyászolunk el, mikortól hívhatjuk ezt gyászfolyamatnak. Nagyon sokáig ott van a remény, hogy mégis megfogan a baba, de hol van az a pont, amikor már elengedi ezt?

Valami olyasmit gyászolunk el, ami még meg sem fogant, volt egy közös jövőnk, egy közös jövőképünk, hogy mennyire szeretnénk egy kicsi babát a kezünkbe tartani.
Az Anna–Joachim-program önsegítő csoportjában nagyon nagy erőt ad, hogy nem csak nők gyűlnek össze, hanem a férfiak is bejönnek a programba, ők is bevonódnak ezekbe a nehéz kérdésekbe, ők is tudnak az érzéseikről beszélni. Itt a párok megtapaszják, hogy mennyire erős, hogy nincsenek egyedül, mert pont az a nehéz a legtöbb párnak, hogy elszigetelődnek, nincs kivel megosztani a fájdalmaikat. Nálunk megtapasztalhatják, hogy nagyon sokan vannak ebben a cipőben, ez önmagában ad egy hatalmas erőt – mondja Asztalos Dániel.

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS-olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.