„Putyinnak esélye sincs”

Mutatunk egy megdöbbentő videót egy ukrán óvóhelyről, november 15-e gyilkos éjszakájáról.

Miután egyre közelebb ér hozzánk a pusztító krími agresszió, talán több olvasónkban felmerült már: mit tennénk, hová menekülnék, hogyan vészelnénk át, ha a mi környékünket is megtámadnák?

Mondhatjuk, hogy itt még nem tartunk, de e sorok írásakor épp arról folyik a nemzetközi diplomáciai egyeztetés, hogy azt a bizonyos küszöböt átlépte-e a halál kultúrájának serege, amely már világháborúhoz vezet, vagy sem.

Az ukrajnai Lviv lakosaiban nem merül fel ilyen dilemma, ott ugyanis nincs választás: rendszeresen megszólalnak a légvédelmi szirénák, és a legutóbbi putyini rakétázásnak ez a régió is kiszemelt célpontja volt.

A Szemlélek magyar olvasói épp ebben a városban tartózkodtak tegnap, így

közvetlenül átélték az óvóhelyre menekülést, az ártatlan emberek összekapaszkodását.

– Három robbanást hallottunk, aztán később elment az áram – tájékoztatott helyszíni tudósítónk. – De a fiatalok ellenálltak – tette hozzá.

Ha utóbbi kijelentés nyomán próbálnánk elképzelni, mi történt ezen a drámai éjszakán azon az óvóhelyen, mit is foglal magában a fiatalok ellenállása, aligha sikerülne hiteles képet alkotnunk. Persze, sokan a telefonjukon böngészték a híreket, igyekeztek tájékozódni. Aztán valaki elkezdte, a többiek csatlakoztak, és ez lett belőle:

Igen, ezek az ukrán fiatalok nem akarták rettegésben tölteni az éjszakát, nem engedték, hogy a gyilkos agresszorok félelmet csempésszenek a szívükbe. Sok eszközük nem volt, de

a telefon most az élet kultúrájának eszközeként szolgált: apró fények, zene, élet.

Ki tudja, mi hogyan vészelnénk át egy rakétázós éjszakát. Ők így „maradtak életben”.

És ha bárki azt hinné, ezek a fiatalok „buliznak”, nem is tévedhetne nagyobbat. A Building Ukraine Together nevű civil szervezet önkéntesei láthatóak a videón, akik Mariupol, Odessza, Herszon, Harkiv vidékéről származnak. Nem menekültek el a támadások miatt, épp ellenkezőleg: iskolákat, óvodákat állítanak helyre, épületeket tesznek biztonságossá, óvóhelyeket alakítanak ki. Kétkezi munkájuk mellett további önkéntesek százait mozgatják.

Ukrajna
Munkában Ukrajna újjáépítői, az ukrán jövő reménységei

– Putyinnak esélye sincs legyőzni őket – fogalmazta meg benyomását olvasónk.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.