Skrabski Fruzsina: A kétharmados győzelemnek szerénységgel kellene párosulnia

A közismerten jobboldali, konzervatív újságíró, dokumentumfilmes az országosan erős felhatalmazással bíró miniszterelnököt a Budapesten erős felhatalmazással bíró ellenzékkel való párbeszédre szólítja fel.

Skrabski Fruzsina a közösségi médiában fejtette ki gondolatait a Liget-projekt megvalósításával kapcsolatban. A szerző hozzájárulásával az eredeti megjelenési helyén ide kattintva elérhető írását az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a Szemléleken.

***

Orbán Viktor a 2019-es önkormányzati választás után azt mondta Karácsony Gergelynek, hogy ha a Fővárosi Önkormányzat nem támogatja, akkor nem lesz Liget-projekt. A negyedik kétharmad után pedig azt mondta, hogy a választás eldöntötte, hogy a Városliget úgy fog megvalósulni, ahogy elgondoltuk.

Na most, csak a kommunikációt kivéve a történetből, és nem foglalkozva azzal, hogy a Liget szép vagy sem (szerintem nagyon szép) –

ez egy nagyon rossz kommunikációs irány!

Történt egy választás, egy demokráciában. A budapestiek megválasztották Karácsonyt, ő pedig a Liget ellen kampányolt. Ha ezek után azt mondjuk, hogy a Fővárost jelentősen befolyásoló döntéshez a Főváros vezetésének kikérjük a véleményét, az egy korrekt kommunikáció, és így működik a demokrácia. Kormány, városvezetés jön-megy, azzal kell együttműködni, aki van.

Aztán jött a negyedik kétharmad, viszont Budapesten maradt az erős ellenzék. Szerintem ezek után nem hivatkozási alap, hogy ezt szavazta a nép, úgyhogy nem vagyunk kíváncsiak a Főváros vezetésének a véleményére. Szóval szerintem

lehet folytatni a Liget-projektet, de erről meg kéne egyezni a Főváros vezetésével, és nem erőből kommunikálni.

A politikusok példát mutatnak, és nagy felelősségük van az emberek közötti kommunikáció alakításában. Ha kompromisszumot mutatunk, tárgyalási hajlandóságot, együttműködést, az a jó irány. A befeszülés, az erőből kommunikálás, a másik kinevetése akkor sem jó, ha épp igaza van annak, aki ezt teszi.

A győzelem szerénységgel kéne párosuljon. Nem megalkuvással, hanem nagyvonalúsággal, legalább kommunikációban. Az nem lehet, hogy egyfolytában veszekszünk a szomszéddal, mert akkor pokollá válik az életünk. Ez a demokrácia nehézsége és szépsége: mindenféle helyi, állami és intézményi vezetőket dob a nép, ez a játékszabály, és ebből kell a felelős vezetőknek kihozni a maximumot.

Karácsonynak is figyelembe kellene vennie, hogy kétharmad választotta ezt a kormányt,

az ő felelősségük az ország fejlesztése, tehát kompromisszumot kell találni a fejlesztések megvalósítására. Az mindenesetre jó irány, hogy elhívják egymást az átadókra, ahogy Karácsony elhívta Tarlóst a metró átadásra, és Orbánék elhívták Karácsonyt a Néprajzi Múzeum átadására.

Tudom, hogy kompromisszumkész, jó szándékú és áldozatos a kormány, ezért gondolom, hogy ezt az imidzsét kéne fejleszteni, mert önazonos.

Gesztusok, példakommunikáció – szerintem ez kiemelt feladata a politikusainknak, háborús időkben pláne!

Skrabski Fruzsina