Az egyház tanítóhivatala nem egy épület vagy testület

Kötelez, megtilt, kijelent. A hívők teljes közösségére vonatkozóan állapít meg előírásokat, melyekkel elvileg azonosulnunk kellene. De mit tegyünk, ha ez az azonosulás olykor nehézséget okoz?

Individualista világban élünk. Ez szinte már közhely, mégis igaz. Egy száz évvel ezelőtt élt embernek még semmi gondja nem volt a tekintéllyel, mert bár egyéni érdekeit sokszor kellett háttérbe szorítania, bízhatott közössége bölcsességében, a több száz, vagy több ezer év alatt kialakult intézmények igazságában.

Mára ez megfordult: sok intézményben csalódtunk, és odáig jutottunk, hogy önmagunkban keressük a válaszokat mindenre. De

lehetünk-e egymagunk bölcsebbek egy kétezer év alatt, sok ember által kimunkált, és folyamatosan fejlődésben lévő tanításnál?

Ha felrójuk az egyháznak a hibákat, amiket elkövetett, hihetjük-e, hogy mi magunk tévedhetetlenek vagyunk?

Az apostolutódok feladata Krisztus tanításának őrzése, az egyház önértelmezésének, a hit tartalmának a megfogalmazása, melyet különböző szintű, az egyház tagjaira kötelező előírások formájában ismerhetünk meg részleteiben. Az egész bonyolult rendszernek azonban egyetlen célja van – erről beszél Válóczy József atya a Szemlélek Alapozó 3. részében, mely a nyitóképre kattintva elindul.

A Szemlélek Alapozó a Szemlélek magazin videósorozata hitünk alapvető kérdéseiről, a katolikus egyház tanításán keresztül.

A sorozat eddig megjelent témái:

A hit élet

Isten szabad szeretete