Tényleg nem érdekli a fiatalokat a közélet? – Létezik értékrend alapú ifjúsági közösség

Fennállásának második évfordulóját ünnepelte a Fiatalok Batthyány Köre – a hiánypótló szervezet egyedülálló eseményeiről vált ismertté az elmúlt időszakban.

2021 szeptemberében fogalmazódott meg az ötlet, három hónap múlva pedig már hivatalosan is útjára indították a Fiatalok Batthyány Körét.

– Korábban nem létezett olyan, fiatalokat megszólító szervezet hazánkban, amely jobboldali értékek mentén szerveződött, miközben nem köteleződött el egyetlen politikai párt mellett sem. Mi ezt a hiányosságot akartuk pótolni – kezdi a beszélgetést Batthyány Boldizsár.

Batthyány Boldizsár Magyarország első alkotmányos miniszterelnökének, Batthyány Lajosnak a leszármazottja, és annak a – Szent II. János Pál pápa által 2003-ban boldoggá avatott – Dr. Batthyány-Strattmann Lászlónak az dédunokája, akit sokan már életében szentként tiszteltek, és még többen csak a „szegények orvosának” hívtak.

A határozott értékrend mentén szerveződő és működő közösség létrejöttét az alapítók mellett Dr. Dezső Tamás, a Batthyány Lajos Alapítvány elnöke is támogatta, de a sikeres induláshoz elszántságra, tudatosságra és az értékrend követésére is szükség volt.

A hitelesség zálogai az előadók

A nemrégiben fennállásának második évfordulóját ünneplő szervezet fő tevékenysége közösségi események, vitaestek szervezése – az érdeklődő fiatalok minden hónapban megtöltik a Lónyay-Hatvany-villa rendezvénytermét.

– Szeretnénk, ha a fiatalok elé tárt témáinkat az adott terület leghitelesebb képviselői, azt átfogóan ismerő szakemberek mutatnák be, de odafigyelünk arra is, hogy vendégeink tudják, hogyan kell megszólítani a közönséget, ezáltal az előadások ösztönzően hatnak a fiatalokra.

Batthyány Boldizsár szerint a minden szempontból legjobb eladók megtalálása és megszólítása a legfontosabb, egyben a legnehezebb feladat is – sokszor minden kapcsolatot meg kell mozgatniuk, hogy célba érjenek, de az erőfeszítés megéri, hiszen a Fiatalok Batthyány Köre mára az egyetemek érdeklődését is felkeltette.

Több mint képzés

– Az alapítás után eltelt időszakban diákszervezeteket hoztunk létre, így ma a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen külön csoportok várják az egyetemi hallgatókat. A felsőoktatási intézmények esetében szakmai jellegű előadásokat tartunk, és minden egyetemen más kerül fókuszba.

A Fiatalok Batthyány Köre más módon is kapcsolódik az oktatáshoz: ősszel a Joghallgatók Önképző Szervezetével közösen a magántőke-befektetésekkel kapcsolatos kurzust indítottak fiatalok számára. A tapasztalatok és a visszajelzések alapján a 27 résztvevő olyan fontos tudással gazdagodott, melyek által a jövőben biztonságosabban kezelhetik pénzügyeiket. A hasznosság elve mellett Batthyány Boldizsár és kollégái hamarosan elindítják a második képzést is, melynek középpontjában a filozófia és a politika áll.

Új megállapodás

A tervekkel kapcsolatban megtudtuk, hogy idén nagyobb teret kapnak a vitaestek, kiemelt témaként foglalkoznak a közelgő választásokkal, miközben tovább bővül a szervezet tevékenységi köre.

– Januárban elérhetővé válik weboldalunk, ahol az általunk készített kutatások eredményeit is publikáljuk. A kutatásokat végző munkacsoportok létrehozását a Professzorok Batthyány Köre inspirálta, akikkel decemberben kötöttünk együttműködési megállapodást.

Gondolatébresztő előadásokból, vitákból és publikációkból tehát nem lesz hiány a szervezet fennállásának harmadik évében sem. Az alapítók továbbra is várják azokat a 18-35 év közötti fiatalokat, akiket érdekel a közélet, a politika, a gazdaság, és nyitottak mások véleményére is.

Vermes Nikolett