Új utakat kutatva – Változtatni akarók találkozója Budapesten

Franciaországból sok új lelkiségi mozgalom indult a XX. században, a legismertebb talán Taizé ökumenikus közössége, de francia földön vannak a gyökerei olyan, hazánkban is jelenlévő nemzetközi közösségeknek, mint a Nyolc Boldogság, a Chemin Neuf vagy az Emmánuel – némelyek szerint ezek a Szentlélek munkájának gyümölcsei, küldetésük a szintén francia hatásra indult nagy forradalmak által okozott sebek gyógyítása.

Idén nyáron Budapest lesz a helyszíne a Chemin Neuf Közösség által szervezett első Changemakers Nemzetközi Találkozónak, amely a 18-33 év közötti fiatalokat szólítja meg: „merjünk álmodni, inspirálódni a Szentlélektől és kezdjünk valami újat alkotni a közös jövőnk érdekében.” Hiszen, amint a meghívón is idézik Ferenc pápa mondását:

„A válságban törvényszerű, hogy nem ugyanúgy kerülünk ki belőle, ahogyan belesodródunk. Ha átvergődünk rajta, jobb vagy rosszabb emberként lépünk elő – de sohasem maradunk ugyanazok.”

A találkozóra érkezők valóban változásokat szeretnének elindítani, elkezdve ezt már ittlétük alatt is, ezért választották helyszínnek a VIII. kerületet. „A kerület történelmi, kulturális és szociális szempontból is vonzott bennünket. A Nagykörút és a 4-es 6-os villamos mintha két párhuzamos világot választana el, melyek között nagy a kontraszt” – írják a rendezvény honlapján és itt olvashatjuk a kitűzött célt is: „szolgálni és megajándékozni a kerületet, annak lakosait, helyi szervezetekkel, gyülekezetekkel együttműködve.”

A program előadóinak fele magyar, köztük Csaba testvér, Székely János püspök atya, Balog Zoltán püspök, Fejérdy Gergely történész és mások – bővebb információ a közösség hírei között és a találkozó honlapján olvasható.

Az inspirációt Ferenc pápa „Álmodjunk együtt” című könyve adja, ennek három szakaszára épül a program lelki íve: Ideje a látásnak – Ideje a választásnak – Ideje a cselekvésnek. Lesz naponként ima, szentmise, istentisztelet, lesz alkalom újraértelmezve átélni a keresztutat, és lesz lehetőség személyesen találkozni a Harmadik Isteni Személlyel – hiszen

minden valódi változás belülről indul, és a Szentlélek idézi elő.

A délelőtti műhelyekben 5 különböző „útba” lehet bekapcsolódni, ezek témái: Társadalmi igazságosság – A Föld kiáltása – Leadership és Szentlélek – Európa: emlékezet és jövő, valamint Művészet és politika. A délutánok a műhelyek témaköreihez kapcsolódva, a „learning by doing” elve alapján konkrét projektmunkákkal telnek majd.

A találkozó lelkes hazai szervezője, Lakatos Kinga kérdésemre elmondta, hogy azért esett a választás az európai fővárosok közül Budapestre, mert hazánk és hidakban gazdag fővárosunk világok összekötője, egyszerre kelet és nyugat.

Földrajzi elhelyezkedésünk egyszerre áldás és kereszt, de mindenekelőtt hivatás, aminek a Changamakers találkozó a maga szintjén szeretne eleget tenni.

Jelentkezni lehet a teljes fesztiválra vagy kiválasztott programokra „à la carte” a következő linken: chagemakers

Alább a közösség negyvenéves születésnapi videója és a fesztivál invitálója:

Mindig szerettem volna a dolgok mögé látni, néha úgy érzem, sikerül is - különösen, amióta a Teremtő Lélek hangjára igyekszem fülelni. Amit pedig felfedezek, azt szívesen meg is osztom, akárcsak a kérdéseimet, amelyek minden meglelt válasz nyomán sokasodnak. Nagy öröm számomra közösségben felfedezni és együtt gyönyörködve szemlélni a Teremtőt műveiben.