„Vannak közös pontok” – A Spirit FM-en folytatjuk a társalgást

Újra kinyit a Szemlélek Társalgó – erről beszélt kedden a Spirit FM reggeli műsorában Sáhó Eszter.

Magazinunk vezető munkatársa emlékeztetett, hogy podcast formájában eddig is létezett a Szemlélek Társalgó, ami most a rádiócsatornával együttműködésben indul újra. A névválasztásról és a beszélgetésről mint műfajról szólva Sáhó Eszter azt mondta, hogy „nagyon sokat vitázunk egymással, kommentelünk, karaktergyilkolunk, szóval tele van stresszel a kommunikáció. Az a klasszikus társalgás, amikor egymással leülünk, és akár egyet nem értő embereket is leültetünk egy asztalhoz, az nagyon hiányzik a mostani világunkból.”

Sáhó Eszter szerint komoly kihívás a Szemlélek küldetésének részét képező párbeszédre hívás, „rengeteg interjúlehetőség kimarad”, de tavaly mások mellett „például sikerült a Pride főszervezőjét egy asztalhoz ültetni egy keresztény íróval.”

A Szemlélek Társalgó eddigi tapasztalatairól szólva kiemelte: „örülünk, hogy beszélgetnek, és bár nem győzik meg egymást nagy dolgokról, de azt a premisszát, hogy nekik nincs közös pontjuk az életben, azt felül tudjuk írni a műsorban, mert kiderül, hogy van közös pontjuk.

Nem biztos, hogy meggyőzik egymást, nem is kell, igazából nem is cél, hogy valakit meggyőzzünk és megváltoztassuk a világnézetét, de az, hogy vannak közös pontok, az kimondható egy ilyen műsor után.”

„Most lehetetlennek tűnik Magyarországon, de szeretnénk hidat építeni a buborékok között. Gyakorlatilag ez lenne a legfőbb célunk, hogy legalább elkezdjük építeni az alapot, lerakjuk a cölöpöket…”

Rónai Egon, az Aktuál műsorvezetője szerint „sokan vágyódnak erre. Nehéz kitörni ebből a buborékból, (…) de sokszor egy-egy ilyen beszélgetés a felismerése annak, hogy nem is vagyunk olyan messze egymástól, (…) erre vágyódunk.”

A Szemlélekről szólva a műsorvezető meglepődésének adott hangot, hogy „nem a vallásosság megközelítésében kezelik a hitet, hanem a megélt hit és a valóság összefüggésében.”
Sáhó Eszter válaszában elmondta, hogy a Szemlélek szerzői közösségét egyfajta nyitottság jellemzi: „annyira akarunk nyitottak lenni, amennyire Krisztus volt. Sokszor bírálnak minket, hogy miért ülünk le ezzel vagy azzal beszélgetni, és akkor a szerkesztőségben magunkban is meg szoktuk vizsgálni, hogy dehát Jézus is elment a vámoshoz, ott aludt, ott vacsorázott, együtt volt azokkal az emberekkel… Ez nem jelenti azt, hogy át kell vennem a vámos értékrendjét, de ez a fajta nyitottság abszolút jellemezte Jézust, úgyhogy mi ilyenek vagyunk, ezt éljük, ebből fakad a Szemlélek nyitottsága.”

„Reméljük, ilyen lesz a műsor is a Spirit FM-en” – zárta a beszélgetést a műsorvezető. Az első adás március 16-án, csütörtökön 20 órakor kezdődik: Sáhó Eszter a közelgő pápalátogatásról beszélget Görföl Tibor teológussal és Szőnyi Szilárd újságíróval.