Vezetőt vált a Taizéi Közösség

Az anglikán felekezetű Matthew testvér (Andrew Thorpe) veszi át a francia bázisú vallási szervezet irányítását a német származású Alois testvértől.

Az új egyházi év kezdetén, 2023. december 3-án (ádvent első vasárnapján) priorváltás lesz Taizében, miután a közösség szabályzatához igazodva az alapító Roger testvér halála óta priorként szolgáló Alois Löser saját döntése alapján nem kívánja folytatni a Taizéi Közösség vezetését.

Taizé
Andrew Thorpe és Alois Löser (Fotó: Marija Poklukar)

– Közel két évtizeddel Roger testvér halála után, a világ és az Egyház annyira megváltozott, hogy elérkezettnek éreztem a pillanatot, hogy egy, a közösségünkbe utánam belépő testvérnek adjam át priori feladatomat. Közösségünkben, annak család jellegéből adódóan, a priori szolgálatnak nincs felső korhatára, és nincs előzetesen meghatározott időtartamhoz kötve. Az fogalmazódott meg bennem: úgy szeretném átadni a helyemet, hogy még legyen időm kényszerítő körülmények nélkül előkészíteni a váltást. Az elmúlt két évben minden testvéremmel konzultáltam, imádkoztunk, közösen gondolkoztunk. Választásom Matthew testvérre esett, és őt jelöltem ki következő taizéi priornak. Minden bizalmam az övé, hogy biztosítani fogja a folytonosságot, és megfelelő kezdeményezéseivel ösztönözni tudja a testvéreket, hogy alapítónk intuíciója alapján együtt »a közösség kis példázatává« válhassunk – fogalmazott az eddigi vezető.

A Szemlélek is járt a francia faluban, a helyszínen készített interjúcsokor alább látható:

Alois testvér Pannonhalmán nyilatkozott magazinunknak a migráció témájában: