A hőséghez és az EU-s elmarasztalásokhoz is szoktatnunk kellett ma magunkat

Esti Tükör, 2021. július 8.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága egy pakisztáni menedékkérő, Khurram Shahzad perében meghozott ítéletével először döntött arról, hogy az öt éve életbe lépett hazai szabályozás alapján mindenféle eljárás, azonosítás, dokumentáció nélkül Szerbiába történő visszakényszerítés a kollektív kiutasítás tilalmába ütközik – közölte a menedékkérőt képviselő Magyar Helsinki Bizottság.

Wikimedia

Közben az Európai Parlament a magyar kormányt elítélő nyilatkozatot fogadott el a szerintük LMBTIQ-ellenes hazai törvény miatt. A csütörtökön 459 szavazattal, 147 ellenszavazat és 58 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők az Európai Unió Alapjogi Chartájában, az Európai Unióról szóló szerződésekben és az Unió belső piacáról szóló jogszabályokban rögzített jogok egyértelmű megsértéseként írják le a magyar törvényt, közölte az Európai Parlament.

Szokjunk hozzá a meleghez! Ez olvasható ki a Másfélfok elemzéséből, melynek szerzői, Lakatos Mónika és Szabó Péter azt írják, hogy 2021 júniusa 1901 óta a legszárazabb és a harmadik legmelegebb volt. Elemzésük szerint Budapest van a leginkább veszélyben a klímaváltozás miatt fokozódó extrém hőségtől: a 100 évvel ezelőtti időszakhoz képest megháromszorozódott a másodfokú hőségriadós napok átlagos évi száma. A növekedési trend azonban országosan is megfigyelhető: leginkább a Kisalföld és a Dél-Alföld kitett a növekvő forróságnak.

masfelfok.hu

Új funkciót fejlesztett ki a Facebook a radikális tartalmak megfékezésére. Az Amerikai Egyesült Államokban már publikus tesztfázisban van a közösségi oldal újítása, mely rendszerüzenetet küldene a felhasználónak, ha úgy érzékelné, hogy a felhasználó vagy valaki az ismerősei köréből radikális, erőszakos, káros tartalmakat tesz közzé vagy követ. A „Fél-e ön attól, hogy barátai radikalizálódnak? Vigyázzon, szélsőséges tartalomnak volt kitéve!” rendszerüzenet a Facebook támogatási oldalára vagy közvetlenül egy, az adott szélsőségek kezelésével foglalkozó civil szervezet weboldalára viszi a felhasználót, ha az rányom az üzenetben található linkre.

És az autógyárakkal már megint baj van. Most nem a jól ismert dízelbotrány folytatásáról van szó, ezúttal a BMW és a Volkswagen trösztellenes szabályokat sértettek az AdBlue kipufogógáz-tisztító adalék alkalmazása során. Megállapodtak ugyanis, hogy egységesen csak minimálisan teljesítik a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó szabályokat. Az Európai Bizottság összesen 875 millió euróra bírságolta a két vállalatot, melyek utóbb elismerték a kartellt és beleegyeztek a jogellenes magatartás közös rendezésébe – közölte Margrethe Vestager, az uniós bizottság digitális korra felkészült Európáért felelős biztosa.

pixabay.com

És hogy a napi foci se maradjon el: mindent a gólért! Az UEFA csütörtöki közleménye szerint az angol szurkolók lézerfénnyel zavarták meg Kasper Schmeichelt a szerdai Anglia-Dánia Európa-bajnoki elődöntő hosszabbításában. A dán kapus ennek ellenére kivédte Harry Kane büntetőjét, a kipattanót viszont már gólra váltotta a Tottenham Hotspur csatára, aki ezzel eldöntötte a meccset (2-1).

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.