Az emlékezés döbbenetes napja

Esti Tükör, 2021. augusztus 2.

1944. augusztus 2-án Auschwitz-Birkenauban több mint 4300 romát gyilkoltak meg. Ma, a nemzetközi roma holokauszt emléknapon rájuk és arra az 500 ezer – 1,5 millió roma emberre emlékezünk, akiket a második világháború alatt gyilkoltak meg Magyarországon és Európában. A budapesti Egyetem téren szabadtéri kiállítás nyílt, amely arra is figyelmeztet, hogy mindenki személyes felelőssége és feladata szembeszállni mindenféle elnyomásra, kirekesztésre törekvő szóval és ideológiával.

Beer Miklós a megnyitón elmondta: augusztus 2. az emlékezés döbbenetes napja, és a távolból ma is a jelennek üzen. A váci egyházmegye nyugalmazott püspöke szerint nem elég csak emlékezni, nem elég csak elfogadni, hanem testvérként kell tekinteni egymásra.

kultura.hu

Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója szerint a delta-variáns figyelmeztetést jelent: arra figyelmeztet, hogy a vírus mutálódik, egyben pedig arra szólít fel minket, hogy még most kell fellépnünk a vírus ellen, mielőtt még az eddigieknél veszélyesebb variánsok alakulnak ki.

news.un.org

Rusvai Miklós virológus a tünetekkel kapcsolatban elmondta, hogy delta variánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek. A szakember szerint ha megfázás vagy légúti allergiaszerű tüneteket tapasztalunk magunkon, akkor elkezdhetünk gyanakodni, hogy covidosak vagyunk, azonban az oltottaknál sok esetben tünetmentesen zajlik a fertőzés.

webbeteg.hu

Közben Tatabánya és Kaposvár térségében emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei elmondták, hogy országos átlagban a koncentráció a múlt heti emelkedést követően megállt, ennek ellenére kérik, hogy mindenki fokozottan ügyeljen a biztonságra és kerülje a zsúfolt helyeket.

reuters.com

Hazai kutatóorvosok és immunológusok tudományos szakmai ajánlást tettek közzé a harmadik koronavírus-oltásra vonatkozóan, melyben tisztázzák a harmadik oltás orvosi indokait, kiemelik a veszélyeztetett csoportokat, ismertetik a harmadik oltás beadására vonatkozó immunológiai és – egyelőre kevés – empirikus adatot, valamint áttekintik a nemzetközi gyakorlatot és prioritásokat. A kutatók ugyanakkor erős kritikát fogalmaztak meg a már megjelent eljárásrenddel kapcsolatban.

unsplash.com

Augusztus elejére a járvány előtti szintre apadt a magyar álláskeresők száma: jelenleg 259 ezer regisztrált álláskeresőt tartanak nyilván, ami a tavaly nyári mélypont óta közel 120 ezer fős mérséklődést jelent.

24.hu

Közben Tokióban egészen jó napot zártunk: újabb magyar érem született Lőrincz Tamás révén, de az csak holnap fog eldőlni, hogy olimpiai arany vagy ezüst lesz belőle. Két csapatunk is bejutott a legjobb nyolc közé: a női kézilabda-válogatott győzött, a férfi vízilabdázók pedig döntetlent játszva jutottak a negyeddöntőbe, kajak-kenuban pedig a vízre szálló hat magyar egység közül öt továbbjutott.

eurosport.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.