Barlay Bence: Micsoda exodus ez!

Ritkaságszámba megy, hogy egy egyházi iskola igazgatója, ráadásul egyházi médiafelületen, nyíltan, érzelmi túlfűtöttség nélkül beszél a magyar oktatás helyzetéről.

Barlay Bence, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium igazgatója interjút adott a Magyar Kurír katolikus hírportálnak abból az alkalomból, hogy 2022 decemberében Gelsey Vilmos-díjat kapott.

A tíz éve vezető pozícióban lévő igazgató mesélt tanári hivatásáról, a munkájában tapasztalható örömökről, és arról, hogy magasabb fizetést ugyan nem tud adni a kollégáinak, de több figyelmet igen, és ez sokat számít:

„az emberi szónak, a törődésnek katartikus hatása van”.

Az interjúban szó van az egyházi iskolák talán legnagyobb kihívásáról, hogy dacára az egyházi iskolák folyamatosan növekvő számának,

“az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent a magukat hívő, gyakorló katolikusnak tartó fiatalok aránya”.

Az oktatás helyzetéről, az elmúlt hónapok tüntetései által tematizált problémákról igen erős mondatok hangzanak el a beszélgetés során. Szó esik a bizonytalan egzisztenciáról, a megbecsülés hiányáról, az alacsony fizetésről és a magas óraszámról, a tanár szakok utánpótlási gondjairól. A tanárhiányról megállapítja, hogy “bizonyos hiányszakokra már lasszóval sem lehet embert fogni.” Beszél arról a tapasztalatáról is, hogy rengetegen jelentkeznek át hozzájuk más gimnáziumokból, mert sok iskolában érettségi tantárgyakra sincs már szaktanár.

A diákokról szólva megemlíti, hogy a “lábukkal szavaznak”, hiszen van olyan iskola, ahol a diákok jóval több mint harmada érettségi után külföldön folytatja a tanulmányait.
Barlay Bencével, a ciszterci Szent Imre Gimnázium igazgatójával készült interjú teljes terjedelemében a Magyar Kurir oldalán olvasható.