Esélyt adni

Esti Tükör, 2021. június 14.

„Köszönöm mindenkinek. Nem adom fel!” – ezt üzente Christian Eriksen, miután szombat este szívleállást szenvedett a Dánia-Finnország Eb-meccsen. Hozzátette azt is: „Jól vagyok. Most meg akarom érteni, mi történt.”

bbc.com

2020-ban hazánkban minden napra jutott 5 olyan gyerek, aki elvesztette a saját gyerekkorát azzal, hogy anyává vált – ez a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány tavalyi jelentéséből derül ki. Ez azt jelenti, hogy nem kevesebb, mint 1825 csecsemő született olyan anyától, aki még nem töltötte be a 18. életévét. A gyermekpszichológus szerint a jelenség hátterében főként a szexedukáció hiánya áll, emellett sok gyerek válik erőszak áldozatává.

index.hu

Négy utca, kétszázötven gyerek – ez Fügöd, ahol a házakban nincs vezetékes víz, nincs játszótér, nincs munka. Itt, Encs legrosszabb hírű romatelepén indított tavaly szeptemberben iskolaelőkészítő programot a szegénységben élő borsodi gyerekeknek évek óta fejlesztő foglalkozásokat szervező InDaHouse Egyesület. Huszonnyolc óvodás kapott hétről hétre egyéni fejlesztést, hogy ne ledolgozhatatlan hátrányokkal induljanak majd elsősként. Benkő Fruzsina, az InDaHouse alapítója és vezetője azt mondja, megpróbálnak esélyt adni azoknak a gyerekeknek, akik Magyarország egyik legreménytelenebb helyzetű vidékén élnek, ott, ahol „a nyomor uralkodik”.

eduline.hu

A legfrissebb adatok szerint a koronavírus koncentrációja a szennyvízben – a tavaly nyári értékhez közelítve – országos átlagban enyhe csökkenést mutat, ugyanakkor Kemenesi Gábor virológus arra figyelmeztet, hogy az először Indiában felbukkanó delta variáns okozhatja a koronavírus-járvány következő hullámát, amire Nagy-Britannia után itthon is lehet számítani. Közben kutatók azt vizsgálták, hogyan jut el egyik embertől a másikig a legnagyobb mennyiségű vírus hétköznapi helyzetekben. A Journal of Internal Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint beszéd közben terjed a leghatékonyabban a koronavírus, ezért különösen fontos a maszkviselés mindenki számára.

24.hu

Barlangszindróma – egy egészen új kifejezés, ami azt jelenti, hogy maga a megszokott életbe való visszatérés vált ki szorongást, az ezzel kapcsolatos hangulati problémák, poszttraumás tünetek erősödnek fel.

A Vadaskert Alapítvány igazgatója, Tárnok Zsanett azt mondja, az iskolanyitás sokaknak örömet jelentett, míg másoknak traumatikus élményt okozott. A pszichológus szerint most mindenki gyászol – van, aki az elhunyt hozzátartozóját, más az elmaradt szalagavatóját. A kórház adatai szerint a járvány alatt megduplázódott azoknak a serdülőknek a száma, akik foglalkoztak az öngyilkosság gondolatával, emellett megnőtt azon esetek száma is, ahol a fiatalok huzamosabb ideig altatóhoz, nyugtatóhoz szoktatták magukat.

24.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.