Ez veszélyes!

A spekuláció társadalomromboló hatására hívja fel a figyelmet Ferenc pápa.

– Még időben vagyunk, hogy elindítsuk a globális változás folyamatát, hogy egy másfajta, igazságosabb, befogadóbb, fenntarthatóbb gazdaságot tudjunk kialakítani, amely senkit sem hagy lemaradni. Teremtsük meg – mondja május hónapra megfogalmazott videóüzenetében a katolikus egyházfő.

Gyakran fogalmaz hasonló bátorsággal pénzügyi témákban Ferenc pápa, így nem jelentenek nagy meglepetést mostani szavai. A témának mégis aktualitást ad, hogy a járvány miatt valóban sok munkahely – és munkáltató – került válságba, ám eközben bizonyos pénzügyi piacok szerinte „túlburjánzóak”.

A pápa szeretné megelőzni, hogy „ismét a szegények fizessék meg” a spekulációk következményeit,

ezért meggyőződése, hogy szigorúan szabályozni kellene a pénzügyi tevékenységeket.

– Imádkozzunk a pénzügyi vezetőkért, hogy működjenek együtt a kormányokkal a pénzügyi piacok szabályozásában és a veszélybe került állampolgárok védelmében – kéri az egyházfő.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.