Fokozódni fog?

Esti Tükör, 2021. augusztus 27.

Bajban vannak az Afganisztánból menekülő keresztények. Sokan lemaradnak közülük az evakuálást végző amerikai gépekről – úgy tűnik, csak azok tudnak előbbre jutni a sorban, akiknek van valamilyen összeköttetése a repülőtéren. Az amerikai külügyminisztérium úgynevezett P-2-es listáján szerepelnek azok a csoportok, akik előnyt élveznek az evakuációban: a „veszélyben lévő nők”, az újságírók, tudósok, pilóták és a különböző kisebbségekhez tartozók, de a keresztények, vagy más vallási kisebbségek tagjai nincsenek külön megnevezve. Az Egyesült Államok Vallásszabadság Bizottsága (USCIRF) arra kérte a Biden-adminisztrációt: az evakuáció során adjanak prioritást az afganisztáni vallási kisebbségeknek, elismerve, hogy már most is nagy veszélynek vannak kitéve, ami az amerikaiak teljes kivonulása után csak fokozódni fog.

alarabiya.net

„Remélhetőleg meg tudjuk győzni az embereket erről, így nem kell nyomást gyakorolnunk rájuk” – ezt a tálibok szóvivője, Zabibulla Mudzsahid mondta azzal kapcsolatban, hogy betiltották a zenét Afganisztánban. A döntést azzal indokolta, hogy az iszlámban tilos a zenélés.

24.hu

Az UNICEF Magyarország és a Publicus Intézet reprezentatív kutatásában gyermekpszichológusokat, pszichiátereket és pedagógusokat kérdeztek a koronavírus járvány, valamint az ehhez kapcsolódó lezárások mentális egészségre gyakorolt hatásairól. Kritikus helyzetekről számoltak be a pedagógusok, a gyerekek körében pedig minden eddiginél több szorongást, pániktünetet, illetve depressziót okozott a járvány. A hátrányos helyzetű gyermekeket jobban megviselték a lezárások és maga a vírushelyzet, azok a pedagógusok és pszichológusok pedig, akik többek között ezeken a gyerekeken tudnának segíteni, maguk is kiégéstől szenvednek.

forbes.hu

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szakértők szakmai véleménye alapján javaslatokkal kívánja segíteni a kormány, a szakemberek és az állampolgárok felkészülését a negyedik hullámra, és a megküzdést a COVID-19-járvánnyal. Freund Tamás szerint a védőoltások a járvány elleni védekezés legfontosabb eszközei, ezért aki még nem oltatta be magát, minél előbb kérje az oltást. Az MTA elnöke javasolja többek között a kötelező, az oltási hajlandóságot erősen csökkentő regisztráció eltörlését, valamint a védettségi igazolvány és a maszkviselés előírását a nagyobb tömeget, vagy fokozottan érzékeny populációt fogadó, elsősorban zárt terű események látogatása esetén.

mta.hu

Ugyan Freund Tamás azt írja, hogy „Magyarország nemzetközi statisztikák szerint is élen jár a COVID-19 elleni átoltottságban”, az uniós átoltottsági ranglistán mégis egyre hátrébb csúszunk: jelenleg a teljesen védettek arányát tekintve a 15., az egy dózist felvettek terén pedig a 17. helyen vagyunk az EU 27-ek között.

nepszava.hu

Budapest felkerült a legkiszámíthatatlanabb időjárású városok listájára. A „versenyt” az észtországi Tallinn nyerte, Riga, Helsinki és Bern előtt. Budapest – három másik fővárossal holtversenyben – a kilencedik helyre került azzal, hogy nálunk igen magas a felhőzetre, a fagyos napok gyakoriságára és a csapadék mennyiségére vonatkozó kiszámíthatatlanság.

hvg.hu

Nemcsak a csapadék mennyisége, hanem a minősége is meglepetést okozott Grönlandon: augusztus 14-15-én 6,3 milliárd tonnányi víz zuhant többórás eső formájában a jégtakaróra. Ezt először észleltek a sziget belsejében, a jégtakaró csúcsán, mióta monitorozzák az időjárását. Az, hogy hó helyett eső formájában érkezett a csapadék a jégvilágba, fokozza az aggodalmat a grönlandi jégtakaró egyébként is bizonytalan állapotát illetően. Kutatók szerint a korábban soha nem tapasztalt esőzéssel egy nap alatt annyi jeget vesztett Grönland, mint máskor az évnek ebben a szakaszában egy hét alatt.

livescience.com

Hogy mekkora baj van Grönland gleccsereivel, már repülőből is jól látszik: Josh Willis, a NASA kutatója által készített videón minden korábbinál jobban látszik a gleccserek olvadása. Az elmúlt néhány évtizedben a legutóbbi 350 év legdurvább jégolvadását figyelhetjük meg.

24.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.