Lengyel vagy portugál pap lesz a gólkirály?

Akár magyar győzelem is születhet a katolikus lelkipásztorok idei futsal-Európa-bajnokságán, amit február 13-17. között rendeznek meg Romániában.

A Temesvári Római Katolikus Egyházmegye híradása szerint tizenhét európai ország kétszáznál is több római katolikus és görögkatolikus papja vesz majd részt a sporteseményen. Olyan országok klerikusai mérkőznek meg egymással, mint Ausztria, Horvátország, Olaszország, Lengyelország, Portugália, Szerbia, de ott lesznek a házigazda románok is, és Magyarország sem marad ki a nemzetközi mezőnyből.

A várakozás és a gólra törő lelkesedés adott, hiszen az évente különböző országokban megtartott bajnokság 2021-ben és 2022-ben a világjárvány miatt elmaradt.

Az idei helyszín, Temesvár különlegessége, hogy a település az Európa Kulturális Fővárosa címet is viseli 2023-ban.

A katolikus papok legutóbbi futsal-Európa-bajnokságát 2020-ban Prágában tartották, 2019-ben pedig Montenegró volt a házigazda.

Ami a szakmai színvonalat illeti: a mérkőzéseket a hatályos nemzetközi sportszabályok szerint, hivatalos, hitelesített játékvezetőkkel, fedett pályán fogják játszani. Ám ez a pár nap nem csupán a meccsekről, a győztesekről és az alulmaradókról szól. A sportos klerikusok minden ilyen rendezvény során azért is keresnek fel új városokat, országokat, hogy megismerjék az ott élő embereket, szentmisén és kulturális programokon vegyenek részt.

S hogy miért épp azt a két országot emeltük ki a címben? Mert bár nem könnyű hozzáférni az összes eddigi eredményhez, a 2003-2016 közötti időszakban egyértelműen ez a két papi válogatott gyűjtögette az aranyérmeket (legutóbb a lengyelek nyertek), mellettük még a horvátoknak jött össze az első tíz bajnokság során egynél több győzelem. De majd most talán eljön a magyar lelkipásztorok ideje? Hamarosan megtudhatjuk.