Holnaptól már nem szabad az, ami eddig az volt

Esti Tükör, 2021. szeptember 30.

A Brexit egyik következményeként 2021. október 1-től az Egyesült Királyságba történő beutazáshoz érvényes útlevélre lesz szükség. A személyazonosító igazolványokat a továbbiakban csak azoktól fogadják el érvényes úti okmányként, akik letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státusszal rendelkeznek az Egyesült Királyságban. Ez vonatkozik természetesen minden európai uniós állampolgárra. A Brexit további hatásai közé tartozik az is, hogy Nagy-Britanniában akadozik az áruszállítás: a szektorból legalább százezer, eddig az unió más országaiból érkezett kamionsofőr hiányzik.

media1.hu

Sajnos két ügyben is arról szóltak ma a hírek, hogy politika és média nem tudnak olykor nem egymás kárára működni. Csehországban nem engedték be az ellenzéki és a külföldi sajtót Orbán Viktor és Andrej Babis sajtótájékoztatójára, így kapun kívül maradt a francia Le Monde, a német Die Zeit, a brit The Guardian, illetve a cseh Seznam Zprávy is. Szintén ma került nyilvánosságra a Média1 összesítő cikke arról, hogy ha valaki a Közmédia (Duna Médiaszolgáltató) alá tartozó Magyar Távirati Irodától (MTI) akart volna megtudni bármit is az ellenzéki előválasztásról, csak néhány, közvetett utalással találkozott volna – azokkal is inkább csak kormányoldalról -, az újságírók számára egyébként szükséges és értékes fotókkal pedig egyáltalán nem. A Média1 szerint a magyar állami hírügynökségtől egyébként nem idegen a cenzúra mostanában, melyet néhány konkrét példával is alátámasztott.

Korábban szakértők bevonásával mi is foglalkoztunk az egy évvel ezelőtt Azerbajdzsán és a Karabahi Örmény Köztársaság közt kitört háború hátterével. Azóta fegyverszüneti egyezmény lépett életbe a két fél között, de a tartós és stabil béke jelenleg is ugyanolyan távolinak és elérhetetlennek tűnik, mint tavaly ősszel. Hogy mi változott azóta és mire lehet számítani, ebben a cikkben lehet utánaolvasni.

novekedes.hu

Lelki értelemben mindenképpen megrázta a német katolikus egyház kölni egyházmegyéjét a papok által elkövetett visszaélésekkel kapcsolatos ügyek kezelését elemző szentszéki vizsgálat. Rainer Maria Woelki bíboros, Köln érseke „egyházmegyén kívüli spirituális jellegű pihenőre” kért engedélyt Ferenc pápától, mely október közepétől a jövő év nagyböjti időszakának kezdetéig tart majd; az egyik kölni segédpüspök, Dominikus Schwaderlapp pedig kérésének megfelelően egy évet egy kenyai egyházmegyében szolgál, mielőtt visszakerül kölni hivatalába. Woelki bíboros feladatait távollétében a másik kölni segédpüspök, Ansgar Puff látja el. A vizsgálat egyébként ügykezelési hibákat igen, de törvénysértést, vagy azt a szándékot, hogy el akarták volna tussolni az alájuk tartozó papok által elkövetett szexuális visszaéléseket, egyikőjük esetében sem állapított meg.

index.hu

Nem mindennapi céllal küld fel űrszondát a világűrbe a NASA. A ‘Lucy misszió’ célja, hogy új információt gyűjtsenek a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásáról. Hogy mi lesz az űrszonda pontos feladata és hogy miért nevezték el a küldetést egy Beatles számról, arról bővebben itt lehet olvasni.

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.