Józan előregondolás

Esti Tükör, 2021. október 6.

A „Lassan járj, tovább élünk” mottó jegyében lakott területen belül óránkénti 30 kilométeres sebességkorlátozó szigorítás szükségességét javasolja egy uniós állásfoglalás. Az Európai Parlament képviselői által nagy többséggel elfogadott javaslat célja a halálos kimenetülő balesetek számának visszaszorítása. Minden évben közel 23 ezren halnak meg, 120 ezren pedig súlyosan megsérülnek az Európai Unió útjain. A közúti balesetek halálozási arányának korábbi csökkenése leállt, vagyis nem sikerült megvalósítani azt a célt, hogy 2010 és 2020 között a felére szorítsa le az EU a halálos közlekedési balesetek számát. Azok ugyanis csak 36 százalékkal csökkentek.

Áder János
Index.hu

– Józan előregondolkodással és a nemzeti jövedelem 2 százalékának fenntarthatósági célok megvalósítására fordításával megspórolhatók a klímaváltozás miatt várható későbbi veszteségek – fogalmazott a mai napon Áder János köztársasági elnök egy rádióműsorban. Az államfő szerint az a tét, hogy hagyjuk-e 3 fokkal emelkedni a földfelszín hőmérsékletét, vagy teszünk ellene. Alapproblémaként jelölte meg a politikus, hogy a Föld népessége a következő 30 évben mintegy 2 milliárddal növekszik majd, miközben a jóléthez szükséges erőforrások korlátozottak. Szóba került a műsorban egy magyar fejlesztésű „műanyagfaló koktél” és a kedvező hőtechnikai tulajdonságokkal bíró vályog alkalmazásához való visszatérés szükségessége is.

Áder János
Fotó: Erdős Dénes / Népszava

Az előválasztás második fordulójához közeledve élesedik a politikusi megnyilatkozások hangneme, az együttműködés helyébe a rivalizáló üzengetés lépett. Ennek fordulatairól nem számolunk be részletesen, de aki lemaradt a hullámverésekről, például ide kattintva követheti, merrefelé tart épp a ki-nem-lép-vissza-ki-kit-támogat fordulatos történet.

Víz és homok kombinációja vált a fővárosi tömegközelekdés főszereplőjévé, az anyagok együtthatása miatt bénult meg ugyanis egy időre a Combino villamosok közlekedése. De mire kell a homok egy ilyen jármű működtetéséhez? Ide kattintva kiderül.

Áder János
Fotó: Mohos Márton / 24.hu

A nap legabszurdabb történetét alighanem egy bírósági ítélet szállította: a pesti Központi Kerületi Bíróság jogerős ítéletben adott igazat Hadházy Ákosnak, így elítélte rágalmazásért azt a nőt, aki korábban azt állította, hogy a politikus kisemmizte a nő apját. Az igazán megdöbbentő részlet ebben a szomorú lejáratásban az, hogy a hölgy szerint azok az újságírók beszélték rá a vádakra, akiknek a kiléte ismeretlen. A rágalmakat leközlő kormányközeli Origo és Ripost ugyanis arra hivatkozva nem adja ki a cikkek szerzőit, mert állításuk szerint fogalmuk sincs, kik írták a saját cikkeiket.

Egy másik közérdekű kihallgatás is történt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen: egy olyan újságírót hallgattak meg tanúként, akinek a szerkesztőség állítása alapján a Pegasus nevű izraeli kémprogrammal törhették fel a telefonját. A nyomozás jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt van folyamatban.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.