Kapunyitás: pánik vagy szabadulás?

Esti tükör, 2021. május 18.

Önök tudják, ki Andrzej Jawien? És Stanislaw Andrzej Gruda vagy Piotr Jasien?

Mindhárom álnév a későbbi II. János Pál pápát rejti, aki megannyi verseskötetet és drámát hagyott az utókorra. Műveinek inkább morális, mintsem irodalmi értéke van, költeményeit mégis belengi a kultúra iránti végtelen tisztelet és alázat, a költő irodalom felé érzett határtalan rajongása, valamint a világ megértésének vágya. Az alkotások sokkal inkább elmélkedések, melyek alkalmasak arra, hogy a befogadó elmerengjen saját létén és a világ működésén, valamint közelebbről megismerhesse a történelem egyik legismertebb és talán legkedveltebb pápájának lelkivilágát és gondolkodását.

fidelio.hu

A kamaszok lelkivilágát és gondolkodását érzékenyen érintette, hogy az elmúlt közel másfél évet a Covid felfordult világában kellett leélniük. Pszichológusok szerint talajvesztettek, nincs mintájuk arra, hogyan éljenek hónapokon keresztül teljes elzártságban. A pandémia alatt születettek, a „koronageneráció” viszont lélektani szempontból burokban van: életkori sajátosságaik miatt számukra szüleikkel való kapcsolatuk, családjuk hangulata a meghatározó személyiségük alakulásában. Az idősebb generáció tagjai azonban valósággal elzárkóztak a társadalomtól – félő, hogy ők talán már akkor sem fognak normális életet élni, ha egyszer ismét módjuk lesz rá.

index.hu

A nyitástól ugyanakkor nem csak az idősek stresszelnek. Bár nem vált az egész ország remetévé az elmúlt időszakban, kiderült, hogy az emberek közel fele egy átlagos nyári hétvégét inkább otthonában tölt majd el, és csak akkor mozdul ki, ha nagyon muszáj. Ráadásul a (Kapu)nyitási pánik karantén után? címet viselő felmérés szerint a válaszadók közel 62 százalékát inkább stresszel tölti el a nyár gondolata, és nem érzi magát lelkileg felkészültnek a nyitásra.

index.hu

A nyitás pedig folytatódik – tavaly szeptember óta nem volt a maihoz hasonlóan kevés új koronavírus-fertőzött.

egészségkalauz.hu

A kormány döntése értelmében május 25-e után lehet ballagásokat szervezni, és még a jelenlegi vizsgaidőszakban szóbeli vizsgát tehet, aki önhibáján kívül nem tudott részt venni az írásbeli érettségin.

hvg.hu

A parlamenti kétharmad ma elfogadta az EU bírósága által hátrányosan megkülönböztetőnek ítélt civiltörvény visszavonását, de gondoskodott róla, hogy nem maradjanak állami ellenőrzés nélkül a civilek. Megszavazták az uniós joggal összeegyeztethetetlennek ítélt lex CEU törvény módosítását is, eleget téve a tavalyi európai bírósági döntésnek.

euronews.com

Döntöttek az őszig tartó veszélyhelyzetről is: megszavazták a rendeleti kormányzást lehetővé tevő jogszabály meghosszabbítását, így a kormány továbbra is rendeletekkel hozhat szabályokat, nincs szükség a parlament által alkotott törvényekre.

portfolio.hu

Közben az Egyesült Államok 80 millió adag oltóanyagot oszt szét világszerte a következő hat hétben – ezt Joe Biden jelentette be a Fehér Házban. Hozzátette, hogy mindaddig, amíg a világ más országaiban nem sikerül ellenőrzés alatt tartani a járványt, az Egyesült Államok sem lesz biztonságban. „Segítenünk kell a betegség elleni küzdelmet szerte a világon, hogy biztonságban maradhassunk itthon. Ez a helyes dolog. Ez az okos dolog. Ez az erős dolog” – fogalmazott az elnök.

szabadeuropa.hu

A jövő lehetséges világjárványait jó eséllyel újabb koronavírusok okozhatják, így egy ezek ellen is védő vakcina csírájában fojtaná el az új járványokat – erről Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa írt Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy tudományos áttörésnek számít a koronavírusok elleni védekezésben az az új vakcinafejlesztés, amely a koronavírusok végső legyőzésének lehetőségével kecsegtet.

koronavirus.gov.hu

Hamarosan megállíthatatlanná válik Grönland jegének olvadása – ezt a Potsdam Klímakutató Intézet (PIK) közölte, német és norvég kutatókra hivatkozva. Eredményeink arra utalnak, hogy a jövőben jelentősen felerősödhet az olvadás mértéke, ami különösen aggodalomra ad okot: amint a globális középhőmérséklet eléri/túllépi a kritikus küszöböt – az iparosodás előtti szinthez képest 0,8-3,2 fok közötti emelkedést -, a jégtakaró néhány száz vagy ezer év alatt teljesen elolvad, ami több mint hét méterrel megemeli a globális tengerszintet. Ezért a legfőbb feladatnak azt tartják, hogy a fosszilis üzemanyagok égetéséből származó üvegházhatású gázok emissziójának mértékét gyorsan és jelentősen csökkentsék.

444.hu

Már az idén le kell állni az új olaj- és földgázmezők kiaknázásával, és nem szabad több szénerőművet építeni, ha a globális felmelegedést 1,5 fok alatt akarjuk tartani, illetve el akarjuk érni 2050-re a nettó zéró károsanyag-kibocsátást – szögezte le a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) legújabb jelentésében. A cél elérése érdekében például 2035-től nem szabad fosszilis üzemanyag-tüzelésű gépkocsikat értékesíteni, és a megújuló energiába történő globális befektetések összegét több mint duplájára kell emelni. „Egyre több ország beszél a nettó zéró kibocsátásról, ami nagyon szép dolog, de egy nagy, és növekvő szakadékot vélek felfedezni az erről szóló retorika és a valóság között” – mondta Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

theguardian.com

Egy 6000 tokiói orvost tömörítő szövetség a tavalyról idénre halasztott nyári olimpia lemondására szólította fel levélben Szuga Josihide japán miniszterelnököt. Szerintük az a jó döntés, ha nem rendezik meg az eseményt, ami potenciálisan növelheti a fertőzöttek számát. A jelenleg is járványügyi vészhelyzet alatt álló Tokióban a kórházak jelentős leterheltségnek vannak kitéve, a lakosság többsége pedig ellenzi az olimpia idei megrendezését. Egyelőre a helyi szervezőbizottság és a NOB is ragaszkodik a nyári játékok megtartásához, amelyet biztonságosnak ígérnek.

hvg.hu

Május 26-án teljes holdfogyatkozás lesz látható a bolygó egyes régióiból. A jelenség Nyugat-Amerika, Ausztrália, Új-Zéland és Kelet-Ázsia területéről lesz látható, de az élő online közvetítéseknek köszönhetően akár Magyarországról is követhetjük az eseményt.

24.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.