Kerékpárral Lisszabonba – lelkigyakorlat és jótékonyság két keréken

Áprilisban adtunk hírt három pannonhalmi öregdiákról, akik azt vállalták, hogy idén nyáron eltekernek az Ifjúsági Világtalálkozóra. Azóta a fiatalok – immár öten – az osztrák-német határ közelében járnak: zarándoklatukkal nemes ügyet szolgálnak.

„Június 25-én hajnalban a Pannonhalmi Főapátság falai közül indultak útnak a fiúk: Knáb András, Nádudvary Csongor, Szép Levente, Bódy Ágoston és Geri Kolos. (…)
A fiúk „alumnitársuk”, a pannonhalmi főapát ajánlásával és személyes buzdításával indulhattak útnak. Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi diákévei biciklitúráit is felelevenítette a búcsúzkodáskor. Cirill atya 1973-1977 között járt a gimnáziumba, és egykori osztályfőnöke, Félix atya kerékpáros kirándulásokat is szervezett az osztálynak. „Akkor még nem ilyen modern biciklikkel mentünk” – utalt a fiúk kerékpárjaira. „Váltó nélküli Csepel biciklik voltak, amin csak úgy nyüszögött az ócska dinamó” – mesélte nevetve. Igaz, nem is vágtak neki több ezer kilométernek.

Az öregdiákokat szinte a teljes pannonhalmi bencés közösség támogatja. Gérecz Imre atya még az indulás előtti estén misét tartott nekik, Szita Bánk testvér zarándok-zsolozsmásfüzetet állított össze. A reggeli és esti imaórák – a laudes és a vesperás – keretezi ugyanis majd a napjaikat. Koczka Dávid atya a szállások keresésében segített, Cirill főapát pedig ajánlólevelet adott a fiúknak, hogy mindenhol szívesen lássák őket. A tervek szerint ugyanis útjuk során monostorokban, kolostorokban és rendházakban szállnak majd meg. Ezek egy részét előre le tudták szervezni, de lesz olyan megálló is, ahol a Jóistenre kell hagyatkozniuk, és bíznak abban, hogy a szerzetesközösség angol, francia és német nyelvű ajánlólevele megnyitja előttük a kapukat.
A fiúk átlagosan napi 100 kilométert tesznek meg, de akad olyan szakasz, amikor másfélszer ennyit kell kerekezniük.”

„Bíznak abban, hogy útjukat nagy érdeklődés övezi majd, de nem szerették volna ezt a figyelmet öncélúan felhasználni. Ezért úgy döntöttek, hogy a kerékpározást jótékonysággal kötik össze.
Számukra ez a terep egyáltalán nem ismeretlen. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban több évtizedes hagyománya van a rászorulók segítésének. Minden évben Szent Márton-ünnepéhez kapcsolódva az iskola diákjai, tanárai és a szülők egy-egy nemes ügy mellé állnak. Mások mellett gyűjtöttek már nehéz sorsú családoknak, a gyermekszegénység felszámolásáért küzdő alapítványnak, a Covid-árváknak, Magyarországon élő menekült gyerekeknek és mozgáskorlátozottaknak is. Legutóbb pedig az Ukrajnában dúló háború miatt is nehéz helyzetben lévő kárpátaljai testvériskolájukat támogatták a Szent Márton-héten összegyűlt több mint kétmillió forinttal. „Szerettük volna továbbvinni a Szent Mártoni-hagyományt azzal, hogy adományt gyűjtünk a Bethesda Gyermekkórház javára, mert a mindennapokban hősies küzdelmet folytatnak” – mesélték a fiúk.

Nagyon megfogta őket Ferenc pápa látogatásakor a Szentatya egyik iránymutató gondolata, aki azt mondta, hogy az életben – csakúgy, mint a sportban – magas célokat kell kitűzni és utána ennek érdekében edzeni. Egész pontosan így fogalmazott: „Érzed a szívedben, hogy van olyan képességed, amellyel sok jót tehetsz? Érzed, hogy jó dolog szeretni az Urat, segíteni a rászorulókon? Haladj előre, ne gondold, hogy ezek elérhetetlen vágyak, hanem fektess az élet nagy céljaiba!” A zarándokok most egy ilyen nagy célt tűztek ki maguk elé, és ebben kérik Jézus támogatása és segítsége mellett mindenki imáját és önzetlen segítségét, hogy ezzel kísérjék útjukat és adománygyűjtésüket.

A fiatalok célja, hogy zarándoklatuk alatt legalább 1.200.000 forint gyűljön össze – ennyi kell ugyanis ahhoz, hogy a gyerekkórház meg tudjon vásárolni egy speciális fürdető ágyat és mérleget. Erre a rehabilitációs osztályon van szükség a mozgásképtelen gyermekek ellátásához. Adományozni a Bethesda Gyermekkórház online felületén lehetséges – a fiúk arra kérik a leendő támogatókat, hogy a Lisszabon szót írják a megjegyzésbe, mert a kimondottan a speciális eszközökre tett felajánlásokat így tudja azonosítani az intézmény.

A csapat útját honlapjukon, valamint közösségimédia-felületeiken, a Facebookon (KerekparralLisszabonba) és az Instagramon (KerekparralLisszabonba2023) lehet nyomon követni.