Kipróbáltuk: Tinder vs. Salt

Manapság külön társkereső applikációval ismerkedhetnek a keresztények. Az alkalmazás több tekintetben is hasonlít a Tinder nevű népszerű társkereső platformhoz, mégis merőben más célt képvisel. Vajon erkölcsösebb-e egy keresztény randigépezet?

Az online társkeresőket nem kell bemutatni, manapság sokan ezeken a felületen ismerkednek. A huszonévesek nagy része szerint nem is érdemes máshol ismerkedni: utcán vagy szórakozóhelyen kockázatos, online viszont egyszerre biztonságos és kényelmes.

A Tinder nevű applikáció kereső funkciója. (Fotó: Getty Images)

Népszerű húspiac

Minden társkereső applikáció között a legismertebb a Tinder, amely jelentős felhasználói bázissal rendelkezik: havonta több mint 75 millió aktív felhasználója van a globális társkereső alkalmazásnak. Ami ennél is meglepőbb, hogy megjelenése óta az alkalmazást több mint 450 milliószor töltötték le, ezzel továbbra is vezető szerepet tölt be az online társkereső piacon​. Ez annyi, mintha negyvenöt közepes méretű ország minden lakója rendelkezne Tinder-profillal. Csakhogy az applikáció egy adott közönséget céloz meg, az életkori megoszlás szerint a felhasználók 60%-a 35 év alatti, és a legnagyobb arányban (35%) a 18-24 éves korosztály használja az alkalmazást. Ami pedig a nemek arányát illeti, a felhasználók 75%-a férfi​.

De ennyi elég a számokból – vitathatatlan, hogy az ismerkedés mára átterelődött az online térbe, azon belül is a Tinder nevű felületre. Bár sokan találnak itt életre szóló kapcsolatokat, a Tinder nem tudja lemosni magáról a kétes megítélést, amely szerint a legtöbben még mindig csak alkalmi partnereket keresnek ezen a felületen.

Ugyan a személyes profil beállításánál megadhatjuk vallási nézeteinket, mint kiderült, nem a keresztény címkére „buknak” a felhasználók. Kipróbáltuk: a Tinderen elég volt eltölteni néhány napot ahhoz, hogy kiderüljön, a párkeresők elsősorban

„szexiség” faktor alapján nyomulnak.

A női felhasználók képei között kevesebb szolid fotót találtunk, mint amennyi alulöltözött, beállított képet. A férfiaknál hasonló volt a helyzet, csupán dekoltázs helyett drága autókkal próbáltak kitűnni a többi felhasználó közül. A Tinder-profilok leírásai között több esetben találkoztunk egyértelműen megfogalmazott szándékkal, amely szerint a felhasználó csupán alkalmi partnert keres. Tisztelet a kivételnek, akadtak olyanok is, akik zárójelbe téve megjegyezték, hogy

egyéjszakás kaland mellett a barátság is belefér.

És persze itt is találkoztunk olyanokkal, akik valóban életük szerelmét keresték – kedves leírással és visszafogott képpel próbálták magukra irányítani a figyelmet. A Tinder tehát nem csupán húspiac, noha nem is hagyományos értékrenden alapuló alkalmazás – szemben a Salt nevű társkeresővel, ahol már egészen mást tapasztaltunk.

A Salt nevű applikáció kereső funkciója. (Fotó: Getty Images)

A párkeresés netovábbja

A Salt nevű keresztény társkereső applikáció csupán néhány százezer felhasználóval rendelkezik világszerte. Népszerűség tekintetében messze alulmarad a Tinderhez képest, amiben nincs semmi meglepő, hiszen a platform kifejezetten keresztény egyedülállók számára készült, és legfőbb célja, hogy itt mindenki a hite alapján találjon partnert. Jó hír, hogy a felhasználói bázis folyamatosan növekszik, és a platform különleges figyelmet fordít a biztonságra és a közösségi élmény erősítésére, beleértve a közös események szervezését. Amikor regisztráltunk, előbb láttunk meghirdetett online imaesteket, minthogy szembe jött volna egy önmagát hirdető szingli. Itt zavarba ejtően sok zarándoklatot, közösségi imádságot és hálaadó eseményt osztanak meg egymással nők és férfiak. A kíváncsiság kedvéért bekapcsolódtunk mi is egy ilyen eseménybe, ahol a tagok arra vállalkoztak, hogy egy adott időpontban imádkoznak a békéért. Itt találunk rá különböző profilokra. A felhasználók a lehető legjobb formájukban szerepelnek a fotókon, több férfi öltönyben, míg a nők egy visszafogott, de csinos ruhában mosolyognak a kamerába. Érdekes, hogy

a többség egy igehelyet írt a bemutatkozáshoz.

Végül egy férfivel kezdtünk beszélgetni, akiről kiderült, hogy Brazíliában született, de ma Spanyolországban él, ügyvédként dolgozik, és sokkal jobban szereti a csendes szentségimádást, mint az orgonával kísért szentmisét. Semmi nyomulás, semmi kétértelmű utalás, semmi bujaság. Igaz, itt eleve nincs helye azoknak, akik egyéjszakás kalandot keresnek, ugyanis még a felhasználói szerződés elején kötelező beleegyezni abba, hogy „a Salt használatával vállaljuk, hogy őszintén, szeretettel és tisztelettel viselkedünk másokkal szemben. Keresztényként minden interakciónk egy lehetőség arra, hogy visszatükrözzük azt a szeretetet, amit Ő mutatott nekünk, akár online, akár személyesen” – olvasható a szerződési feltételek között. Végül még egy felkiáltás figyelmeztet arra, hogy tegyük a Saltot olyan hellyé, ahol az emberek megtisztelve és elfogadva érzik magukat. A tesztüzem alatt végig komfortos volt az alkalmazás használata, nem találkoztunk kompromittáló képekkel, sem extrém szexuális felhívásokkal.

Ezek is csak azt igazolják, hogy a Salt és a Tinder alapvetően és lényegesen különböznek egymástól: míg a Salt a vallási alapú párkeresést támogatja, addig a Tinder egy szélesebb, általánosabb közönséget céloz meg. Mindkét irányba nyitott az ajtó, az már csak a szingliken múlik, hogy milyen típusú partnert keresnek, és milyen prioritásokat tartanak fontosnak a párkapcsolatban.