Még szélesebbre nyitottuk a párbeszéd ajtaját

Már honlapunkon is hozzá lehet szólni cikkeinkhez, a kommenteket azonban továbbra is moderálni fogjuk.

Egyre gyarapodik olvasótáborunk: nő azok száma, akik a Facebookon követnek minket, és azoké is, akiknek inkább az a természetes, hogy a honlapunkra látogatnak el rendszeresen. Annak érdekében, hogy mindenki hozzá tudjon szólni cikkeinkhez,

weblapunkon, írásaink alatt is megnyitottuk a lehetőséget a kommentelésre, melyhez csupán egy rövid regisztrációra van szükség.

A hozzászólásokat ahogyan eddig is moderálni fogjuk. Hogy miért? Mert ahogy korábbi cikkünkben is megfogalmaztuk úgy gondoljuk, hogy a közösségi média, és összességében a web 2.0 elterjedése óriási szabadságot eredményezett a társadalmi kommunikációban. Ma már hozzászólhatunk egy brazil YouTube-videóhoz, üzenhetünk a pápának Twitteren, a Facebook felületén pedig akár egy ausztrál pappal is felvehetjük a kapcsolatot… A lehetőségek szinte korlátlanok ezzel a szabadsággal azonban nem mindenki tud élni.

Elszomorító látni, ahogyan némelyek gyalázkodnak, trágárkodnak a virtuális felületeken. Úgy érezzük helyesnek, ha az általunk kiemelkedően fontosnak tartott párbeszéd biztosításának érdekében a közös virtuális “kertnek” legalább azt a részét felelősen gondozzuk, amelyre közvetlen ráhatásunk van. Akinek van kiskertje, termőföldje, jól tudja, hogy időnként gyomlálni is szükséges, különben elhervadnak a virágok, elpusztul a termés. Aki korrekten, emberségesen közli a véleményét, továbbra is nyugodtan hozzászólhat bármihez a Szemlélek felületein. Az illetlen megnyilvánulásokat viszont töröljük, a másokat bántó, kötözködő, vagy álprofillal rendelkező felhasználókat pedig kénytelenek vagyunk kitiltani a „kertünkből”.

Szeretnénk, ha társadalmunkban egyre természetesebb lenne mindenki számára a másik meghallgatása, véleményének tiszteletben tartása, a vitakultúra fejlesztése.

Hosszú távon ez demokráciánk megőrzésének záloga is.

Ennek érdekében kérünk, mielőtt hozzászólsz írásainkhoz, vagy egy másik olvasó kommentjéhez, olvasd el az alábbiakat!

1. A Szemlélek „Küldetésünk” rovatában írtakat komolyan gondoljuk.

2. Ennek a küldetésnek a betöltéséhez nemcsak Facebook-oldalunkon, hanem honlapunkon is megnyitottuk annak lehetőségét, hogy ne csak követni, hanem véleményezni is tudd cikkeinket. Senki nem kényszerített erre bennünket, tényleg várjuk és örömmel vesszük hozzászólásaidat.

3. Ahogyan a való életben is meghallgatjuk egymást, itt is igyekszünk minden kommentet elolvasni, mert hisszük, hogy a virtuális térben ez a párbeszéd alapja.

4. A párbeszédnek ott van vége, amikor nem a témához szólsz hozzá, hanem személyeskedsz, vagdalkozol, közlésed stílusa átlépi a jó ízlés határait. A való életben ilyenkor mutatják meg, hogy merre van a kijárat – a digitális valóságban mi ilyenkor vagyunk kénytelenek moderálni.

5. Általános esetben az első nem oda való kommentedet töröljük, a második után el fogunk búcsúzni tőled, meg fogjuk nyomni a letiltás gombot. Nem örülnénk neki, de előfordulhat, hogy valaki olyan súlyosan megsérti a párbeszéd alapvető szabályait, hogy kénytelenek leszünk egyből kitiltani, a békésen gondolkodók közösségének védelmében.

6. Szerintünk a párbeszédhez hozzátartozik szavaink súlyának, azaz személyes felelősségünknek a felvállalása is. Ha egyértelműen álprofillal rendelkezel – nincs feltöltve rólad profilkép, családi és keresztneved helyett valamilyen értelmezhetetlen betűhalmazt használsz stb. –, szintén meg kell nyomnunk a letiltás gombot.

7. Fontos tudnod, hogy a cikkeinkben megfogalmazódó gondolatokkal ellentétes véleményeket – ha azok közlésének módja megfelel a párbeszéd követelményeinek – szívesen fogadjuk, mert kíváncsiak vagyunk rá, Rád, és néha mi is be fogunk szállni a párbeszédbe, vitába, ha úgy látjuk, érdemes hozzászólnunk a termékeny együttgondolkodáshoz.

8. Ha mindenképpen ki akarod magadból írni a dühödet és az indulataidat, azt inkább a „négy fal között” tedd meg! Abban azonban senki nem akadályoz meg, hogy utánanézz az adott témának, dolgozz vele, és ha azt látjuk, hogy az így befektetett munkával megformált véleményed előbbre visz bennünket és az olvasókat, megígérjük, hogy közzétesszük az írásodat – amint ez többször elő is fordult már.

Így tudunk beszélgetni egymással.

Értékekről. Bátran. Őszintén.

a Szemlélek szerkesztői csapata