Miért épít egy katolikus püspök mecsetet?

Nigériában Stephen Dami Mamza, Yola egyházmegye püspöke mecsetet építtetett menekült moszlimok számára – emiatt sok kritika is éri. Az építkezés fontos politikai jelzés a Missio Aachen munkatársa, Bettina Tibutzy szerint.

Belső menekültekről van szó, többségükben keresztényekről, akik az iszlamista Boko Haram terrorszervezet elől menekültek 2014-ben és azóta egyházi területen, a püspök védelme alatt élnek. A Missio Aachen nem csupán élelmiszerrel segített, de a műanyagból, hullámlemezekből összetákolt átmeneti kunyhók helyett megépítettek 86 házat és egy iskolát.

Miután a keresztények számára már fölépült egy templom, a tizenegy muszlim család is felkereste a püspököt, hogy ők is szeretnének egy imahelyet. A püspök alapos megfontolás után úgy döntött, ez az építkezés a vallási tolerancia jele lesz, világossá teszi a vallásszabadság fontosságát a hivatalosan szekuláris Nigériában. Várakozása szerint az északi területek muszlim vezetői is hasonlóan toleránsak lesznek az ott élő keresztényekkel.

Tiburzy elmondta:

a feszültségek forrása nem a vallási különbség, hanem a fölmelegedés következtében egyre kevesebb víz és termőföld, tehát a túlélés a tét.

Miközben a népesség gyorsan növekszik, a természeti erőforrások egyre fogynak, a politikusok pedig előszeretettel használják ki a vallási feszültségeket a maguk hatalma érdekében, így a konfliktusok újra meg újra föllángolnak. Épp ezért tartja fontosnak a püspök a tolerancia, az összetartás gesztusait.

Sokan helytelenítik a mecset építését, szerintük a felebaráti szeretet gyakorlása nem foglalja magában azt, hogy a katolikus egyház által felépített falu imaházában azt hirdessék, hogy Istennek nincsen fia és Jézus nem halt meg a kereszten.

FORRÁSdomradio.de
Mindig szerettem volna a dolgok mögé látni, néha úgy érzem, sikerül is - különösen, amióta a Teremtő Lélek hangjára igyekszem fülelni. Amit pedig felfedezek, azt szívesen meg is osztom, akárcsak a kérdéseimet, amelyek minden meglelt válasz nyomán sokasodnak. Nagy öröm számomra közösségben felfedezni és együtt gyönyörködve szemlélni a Teremtőt műveiben.