Mit kapunk, ha letöltjük a KAPP-ot?

A katolikus egyház mobilapplikációja 2023 tavaszától érhető el. Az MKPK megbízásából fejlesztett alkalmazás célja, hogy a Magyar Katolikus Egyház hírei, eseményei, hasznos, letölthető anyagai egy helyen megtalálhatók legyenek.

Kíváncsiságból letöltöttem a telefonomra a KAPP-ot.
Eleve jó ötletnek tartom a kezdeményezést, ráadásul fontos, hogy az egyház – ilyen tekintetben is – lépést tartson a technika rohamos fejlődésével, és használja, kihasználja az internet teremtette lehetőségeket, például a közösségimédia-felületeket, az applikációkat. Néhány évvel ezelőtt egyébként Ferenc pápa is úgy fogalmazott, hogy „az internet Isten ajándéka és egyben nagy felelősség is.”

De lássuk, hogy mit kap a felhasználó, ha letölti a KAPP-ot!

Az applikáción jelenleg a pápalátogatásról szóló hasznos tudnivalók olvashatók.

A tematikus menüpontok átláthatóvá és mindenki számára könnyen használhatóvá teszik a felületet. Az események menüpontban külön tájékozódhatunk az aktuális programokról, azok helyszínéről, amihez útvonaltervezőt is igénybe vehetünk az applikáción keresztül. A liturgikus menüpont az Adoremus különszámát, az április 30-i, Kossuth téri ünnepi szentmise énekeit és liturgikus olvasmányait tartalmazza. A hírek menüpontban aktualitásokat – beszélgetéseket, interjúkat és egyéb fontos tudnivalókat (pl. utazási lehetőségekről) – olvashatunk.

A KAPP-on keresztül elérhetjük a Magyar Katolikus Egyház Facebook, Instagram, TikTok oldalát is, így az applikáció jó összekötője lehet minden közösségimédia-felületnek.

A fejlesztők ígérete szerint az applikáció a pápalátogatást követően is frissülni fog – kérdés, hogy hogyan, mert sok egyéb területen is ki lehetne használni a KAPP-ot.

Jó ötletnek tartanám, ha a pápalátogatás után a további fontos, vallásos események, előadások, rendezvények a jelenlegihez hasonlóan jelennének meg az applikáción.

Ami tapasztalataim szerint szintén nagy segítség lenne, ha a KAPP-on keresztül valamilyen formában minden plébánia és templom – akár egyházmegyék szerint csoportosítva – elérhető lenne. Így a felhasználók egyszerűen meg tudnák nézni az adott plébánián szolgáló jelenlegi atyákat, a működő közösségeket, sőt a templomok miserendjét, híreit és nyitott eseményeit is. Nehéz olykor mindig külön rákeresni egy adott templom miserendjére, könnyebbség lenne, ha erre a célra elérhető lenne egy külön felület az érdeklődőknek. De már az is segítség lenne, ha mindegyik plébánia neve alatt szerepelne egy link, melyre kattintva a templom honlapjára vezetne bennünket az applikáció. Nyilvánvalóan ez rengeteg munkával jár, és az év közben felmerülő változásokat is követni kell, de ez hosszú távon biztosan növelné a látogatottságot.

Azt gondolom, akkor is nőne a letöltők száma, ha a napi olvasmányok, evangélium, esetleg zsolozsmák hosszútávon mindig elérhetőek lennének a liturgikus menüpontban – vannak ismerőseim, akik online olvassák a Bibliát, és így nem kellene külön applikációt letölteniük a napi igeversek megtekintésére.

A KAPP szintén naprakészen követhetné a 2023. augusztusi lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozót, hogy akik nem tudnak személyesen részt venni az eseményen, azok is értesüljenek a hét történéseiről.