Nem ússzuk meg

Esti Tükör, 2021. augusztus 30.

Nem halt meg senki, de újabb 521 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn, kiemelve: eddig 5 740 136 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 506 788-an már a második adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portálon azt írták: a járvány kezdete óta 812 227-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 30 057, a gyógyultaké 777 234. Kórházban 98 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 4936.Hatósági házi karanténban 1270-en vannak, a mintavételek száma 6 568 905. Közölték: a koronavírus delta variánsa már Magyarországon is terjed. A negyedik hullám jelei már több országban érzékelhetők, és mivel a beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben, azt kérik, hogy aki még nem oltatta be magát, az tegye meg.

Mélyen aggasztó a Covid fertőzések arányának növekedése Európában az elmúlt két hétben, egyes országokban pedig túl alacsony az oltások száma – mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai vezetője, hétfőn. Hans Kluge elmondta, számítások szerint decemberig Európa további 236 ezer halálesetet regisztrálhat. A WHO összesítése szerint a régióban a járvány kezdete óta több mint 65 millió megerősített esetet és 1,3 millió halálesetet regisztráltak. Kluge arról is beszélt, hogy Európa 53 államából 33-ban regisztráltak 10 százaléknál magasabb emelkedést a koronavírusos esetek számában az elmúlt két hétben.

 

pixabay.com

Megvan a Vatikán első női államtitkára. Ferenc pápa az Átfogó Emberi Fejlődés dikasztériumának (hivatalának) államtitkárává nevezett ki egy 42 éves apácát. Ezzel Alessandra Smerilli lett az első nő, akit államtitkárrá neveznek ki a Vatikánban. Smerilli az új tisztséggel együtt a Vatikán nemrég összeállított Járványügyi Bizottságába is bekerült. Ferenc pápa 2013-as kinevezése óta többször is hangsúlyozta, hogy a nőknek nagyobb szerepet kell játszaniuk az egyház életében. Smerilli kinevezése ebben a vonatkozásban szimbolikus jelentőségűnek tekinthető.

vaticannews.va

Bíráló levelet kapott a pápa az izraeli főrabbinátustól. A Szentatya 2021. augusztus 11-én – folytatva előző szerdai katekézisét – ismét a Galata-levélről beszélt, s Mózes törvényének az üdvtörténetben betöltött szerepével foglalkozott. Ezt a szöveget nehezményezte Ratzon Aruszi, az izraeli főrabbinátus vallások közötti ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke, aki a főrabbinátus nevében (így olvasható az izraeli portálokon) „aggodalmát fejezte ki Ferenc pápa zsidótörvényekkel kapcsolatos közelmúltbeli megjegyzései miatt”. Aruszi levélben kért tisztázást a Szentszéktől, mert szerinte Ferenc pápa fejtegetése „része a zsidók és a judaizmus iránti ‘megvetés tanításának’, amelyről úgy gondoltuk, hogy azt az Egyház teljes mértékben elutasította”. Súlyos vádak, súlyos szavak. Aruszi rabbi levele megérkezett a Vatikánba. Kurt Koch bíborosnak, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsa elnökének irodája augusztus 25-én azt közölte, hogy a levelet „komolyan fontolóra veszi, és mérlegeli a választ”.

Ők fogják meghatározni, milyen lesz a Váci Egyházmegye 20 év múlva – papnövendékek táboroztak együtt, ahol a jövő is szóba került. A kispapoknak több éve szervezett tábor az idén újdonságokat is tartogatott a résztvevők számára. Most először vettek részt önismereti és csapatépítő tréningen, amelyet Gulyás Péter, az Egyházi Fejlesztők képviselője vezetett.

magyarkurir.hu

 

Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.