Oltás van, gyógyszer lesz, de a pöttyös az igazi

Esti tükör, 2021. április 29.

Hétvégén újra megváltozik az életünk: holnap elérhetjük a négymillió oltottat, és ezután életbe lépnek a védettségi igazolványhoz kötött enyhítő intézkedések. Ezt Gulyás Gergely jelentette be, hozzátéve, hogy ha elegen regisztrálnak, május közepére lehet ötmillió oltott, ezután lazíthatnak a lakodalmakra vonatkozó szabályokon is.

168.hu

„Megint fordítva ülünk a lovon, nem úgy zajlik a nyitás, ahogyan azt célszerűnek látnánk – ezt a Magyar Orvosi Kamara elnökségének titkára mondta, aki szerint a korai nyitás negyedik hullámot hozhat. Svéd Tamás szerint örvendetes, hogy egyre többen vannak beoltva, de ahhoz, hogy visszakaphassuk a korábbi életünket, a védettek nagyobb aránya kellene.

Szakmai szempontból megkérdőjelezhetőnek tartja a nyitás tempóját Zacher Gábor is. Erről azután beszélt, hogy Kubatov Gábor Fradi-elnök Facebook-bejegyzésében azt írta: „amint megvan a 4 millió beoltott, együtt szurkolhatunk szombaton. A jegyértékesítés már megkezdődött.” A toxikológus nem tartja valószínűnek, hogy a klasszikus B-középben menne a távolságtartás vagy maszkviselés, viszont az oltás felvétele senki számára nem jelent azonnali védettséget, és a fiatalok oltása nélkül nem is lesz nyájimmunitás.

freepik.com

Az Európai Unióban júniustól kezdődhet a tinédzserek oltása: a 12–15 éves korosztály körében a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat együttműködésével kifejlesztett vakcinát lehet majd használni. – mondta a német cég vezérigazgatója. Ugur Sahin hozzátette, hogy az oltóanyag biztonságosságát és hatékonyságát már a kisgyermekeknél és a legalább hat hónapos csecsemőknél is vizsgálják.

penzcentrum.hu

A fejlesztés alatt lévő magyar koronavírus gyógyszerről is úgy vélekednek, hogy nem csak felnőttek, hanem gyermekek esetében is alkalmazható lesz a koronavírus kezdeti szakaszában – az ivermectin hatékonyságát még klinikai vizsgálatokkal is igazolni kell, de Mátyus Péter professzor, gyógyszerkutató, a koronavírus kutatócsoport tagja szerint hamarosan széles körben elérhető lesz.

Kiss István epidemiológus a hétvégén kialakult tömegjelenetek láttán megállapította, hogy nem viselkedünk elég felelősségteljesen: a terasznyitáskor megtörtént minden, ami ahhoz kell, hogy elinduljon a következő hullám, és ez tulajdonképpen az egész eddigi zárást pofoncsapta, ráadásul szerinte az átoltottsági arány sem indokol ekkora optimizmust. A Pécsi Tudományegyetem Orvosi Népegészségtani Intézetének igazgatója ennek ellenére úgy látja, hogy a harmadik hullám hamarosan befejeződik, és ha lesz is negyedik, az már nem lesz akkora, mint a mostani.

szabadeuropa.hu

Közben Müller Cecília  feloldotta az idősotthonok látogatási tilalmát: újra látogathatóak lesznek a szakosított szociális intézmények, amelyeket el is hagyhatnak a gondozottak. Az intézményekben élőket a védettségi igazolvánnyal rendelkező hozzátartozóik szigorú szabályok betartása mellett újra látogathatják, és magukkal vihetik 18 évnél fiatalabb rokonukat is.

hvg.hu

Szintén jó hír, hogy februárban is folytatódott a bérek dinamikus növekedése: a KSH adataiból kiderült, hogy a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 414 400 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 275 600 forint volt, mindkettő 9,8%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Elemzők szerint meglepően gyorsan nőttek a keresetek februárban.

24.hu

Ebből valószínűleg az otthontalanok nem sokat érzékeltek, de számukra örömhír, hogy amíg nem találnak megnyugtató megoldást, addig maradhat a helyén a Szabolcs utcai hajléktalankórház.

infostart.hu

Közben a svédországi Karolinska Intézet kutatói bizonyos vércsoportok és 49 betegség fokozott kockázata között kapcsolatot mutattak ki. Több mint ötmillió svéd ember adataira és csaknem ezer betegségre terjesztették ki a tanulmányukat, megállapítva egyebek között, hogy a B-s vércsoport védelmet nyújthat a vesekövek ellen, a nullás vércsoportú embereknél kisebb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri megbetegedés vagy vérrög.

Nem minden környezetbarát, ami annak látszik – ezt felismerve fogyasztóvédelmi szakemberek kutakodnak szeptember végéig megtévesztő, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat után elsősorban a környezetbarát, újrahasznosított termékeket árusító és csomagolásmentes boltokban, webáruházakban. Az országos ellenőrzések alkalmával főként élelmiszerek, ruházati és háztartási-vegyipari cikkek környezetkímélő, fenntartható jellegére vonatkozó állítások valóságtartalmát vizsgálják.

A nap híre, hogy fejlesztik a túrórudigyárat – Mátészalkán ezután az eddigi napi egymillió Pöttyös túró rudinál is többet állítanak majd elő.

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.