Pápaüdvözlők és pápaüldözők

Az elmúlt napokban sok vihart kavart a kérdés, jön-e és ha igen, mennyi időre jön a Szentatya hazánkba.

Miután a világi sajtó tragikomikus túlzásokkal és alattomos gyanúsításokkal felkorbácsolta az indulatokat és politikai, hovatovább nemzeti kérdéssé tette a tervezett pápalátogatást, végre többen megszólaltak a katolikus egyház oldaláról is. Ezekből a cikkekből, nyilatkozatokból készítettünk összeállítást:

A Magyar Kurír főszerkesztői jegyzetéből kiderül, hogy a hangulatkeltés egy amerikai keresztény portálon megfogalmazott feltételezésből indult, amit a hazai sajtó átvett, majd újramelegített korábbi – nem éppen tiszteletteljes – megnyilatkozásokkal körítve tálalt.

Légből kapottnak bizonyult a vád, hogy a pápa nem akarna az ország vezetőivel találkozni. Ahogy azt a feltételezést sem támasztotta alá semmi, hogy a látogatása azért nem lenne hosszabb, mert nem ért egyet a magyar menekültügyi politikával.

A túlfűtött hangvételű, tényként megfogalmazott vélemények és találgatások eredménye sok, vállalhatatlanul közönséges komment és a mérgezett hangulat, ahogy ezt már korábbi cikkünkben szóvá tettük.

Pedig – mint Gégény István, lapunk igazgatója a Klubrádióban elmondta – ajándék, hogy a szeptemberi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén a pápa személyesen akar részt venni. Ezeket az általában négyévenként rendezett hatalmas találkozókat, ahol a világ katolikusai az Oltáriszentségben köztünk lévő Jézust ünneplik, mindig más helyszínen rendezik, és a Vatikánt általában egy nuncius képviseli.

A tegnap reggel kiadott püspökkari nyilatkozat megerősíti, hogy a tervek szerint a „Statio Orbis” azaz a „Világ stációja” szentmisét Ferenc pápa fogja bemutatni és a mise előtt találkozik az állam képviselőivel is. Látogatása azonban a világegyház rendezvényének szól, nem a szervező országnak.

Ide illik Georg Picht német protestáns politológus gondolata, amelyet a június 8-ig ökumenikus konferencián, Pannonhalmán idézett Fekete Károly evangélikus püspök: „éppen a világban való küldetése és felelősségvállalása érdekében az egyháznak távolságot kell tartani a világtól.” Tegyük hozzá: akkor is, ha a világ a történelem során többször is szívesen használta (volna) az egyház tekintélyét és híveit a maga szándékai szerint.

Az egyházfő az egész világ katolikusságának ünnepén vesz részt, örömünkre szolgál, hogy ennek az ünnepnek mi lehetünk a házigazdái

és megtisztelő, hogy hazánk politikai vezetőivel is találkozik a Szentatya rövid ittléte során.

Mindig szerettem volna a dolgok mögé látni, néha úgy érzem, sikerül is - különösen, amióta a Teremtő Lélek hangjára igyekszem fülelni. Amit pedig felfedezek, azt szívesen meg is osztom, akárcsak a kérdéseimet, amelyek minden meglelt válasz nyomán sokasodnak. Nagy öröm számomra közösségben felfedezni és együtt gyönyörködve szemlélni a Teremtőt műveiben.