Sáros cipővel, páros lábbal

Esti tükör, 2021. április 27.

„Olyan ez, mintha felmosnád a padlót otthon, és jön a gyereked, és sáros cipővel végigmegy rajta” – így érzékeltette egy koronavírusos betegeket fél éve kezelő intenzívterápiás-orvos az érzést, amikor meglátta a hétvégi nyitáskor tapasztalt tömegjeleneteket az utcákon és a teraszok közelében. Kollégája szerint nem a nyitás a probléma, hanem annak a módja: ez nem egy okos lazítás, hanem egy olyan, ami az emberek kedvére tesz, és megpróbálja azt az érzetet kelteni, hogy mindent szabad, pedig a vírus továbbra is aktív.

24.hu

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Falus Ferenc, aki felelőtlenségnek tartja a kormány döntését, hogy mindenféle kontroll nélkül engedte azt a népünnepélyt, ami a hétvégén kialakult. A korábbi tiszti főorvos szerint rossz pillanatban történt Magyarországon a nyitás, mert az indiai új variáns, amiben dupla mutáció van, már Csehországban és Görögországban is megjelent, és egészen biztosan el fog jutni hazánkba is.

telegraph.co.uk

Közben a Pfizer már javában fejleszti a koronavírus elleni tablettát: az állatkísérletek után most zajlik a klinikai tesztek első fázisa az Egyesült Államokban és Belgiumban, hatvan, 18-60 év közötti résztvevővel. A fehérjebontó enzimek termelődését megakadályozó antivirális szer PF-07321332 kódnéven fut, és a tervek szerint egy szájon át szedhető, a fertőzés első jelekor beszedendő gyógyszer lesz.

hvg.hu

A „Mi lett volna, ha…”- val kezdődő mondatoknak nem sok értelme van, de mégis egy ilyen jutott eszembe a PF-07321332 után, amikor anyák nélkül maradt koraszülött babákról, apák nélkül maradt testvérekről, magukra maradt gyermekekről szólnak a hírek. Sok család szenvedett kíméletlen csapást a koronavírus miatt: újszülöttel magára maradt apukának kell megtanulnia az anyaszerepet, az édesapját elvesztő gyerekek között van, akit rémálmok gyötörnek, más nem érti, miért marad el örökre az apával tervezett közös balatoni bringatúra.

index.hu

A pandémia nem minden következménye ilyen fatális, de így is odafigyelést érdemel: például egyre több bizonyíték utal arra, hogy a lezárás visszavethette a gyerekek nyelvi képességeinek fejlődését. A brit Oktatási Alapítvány (EEF) által végzett kutatás szerint megnőtt azoknak a négy- és ötéves gyerekeknek a száma, akiknek segítségre van szükségük a nyelvi fejlődéshez, a világjárvány leküzdésére hozott intézkedések ugyanis megfosztották a legkisebbeket a szókincs bővüléséhez nélkülözhetetlen társadalmi kapcsolatoktól és tapasztalatoktól.

A társadalmi kapcsolatokat, kortárs közösségeiket heteken át kényszerűen nélkülöző gyerekekkel kapcsolatban Kende Ágnes szociológus elmondta, hogy összehasonlítva jóval kevesebb mentális kár érte azokat, akik otthon, a szülőkkel együtt tanultak nap mint nap, mint azokat a gyerekeket, akiknek egyedül, önállóan kellett elsajátítania a tananyagot.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az iskolanyitás utáni napokban azt tapasztalta, hogy minél kisebb egy település, annál nagyobb volt a diákok részvétele a jelenléti oktatásban. Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke hozzátette, hogy a nagyobb városokban 10 százaléktól 30 százalékig mozgott az otthon maradt tanulók száma. Tapasztalatuk szerint minél magasabban képzettek a szülők, annál jellemzőbb, hogy nem engedik vissza a gyerekeket az iskolákba.

penzcentrum.hu

Ezzel erősen összefügg, hogy a friss foglalkoztatási adatok szerint egyre több az állástalan 2021 elején: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) márciusban 303 631 álláskeresőt tartott nyilván, 1398-cal többet, mint az előző hónapban.

A gazdaság kilátásait vizsgálva ugyanakkor jó hír, hogy londoni elemzők szerint a magyar gazdaság növekedése előbb kezdődhet, mint a többi közép-európai gazdaságé. Legfrissebb előrejelzésük azt mutatja, hogy a növekedés üteme jövőre elérheti a 6 százalékot, bár a magyar hazai össztermék (GDP) értéke valószínűleg még 2022-ben is valamelyest elmarad a járvány előtti szinttől.

Eközben különböző iparágak 27 vállalata nyílt levélben kérvényezte az Európai Uniónál, hogy legkésőbb 2035-tól tiltsa be az új, belső égésű motorral rendelkező autók forgalmazását. A levél aláírói között a Volvo Cars autógyártóé az egyik főszerep, amely március elején jelentette be, hogy 2030-tól már csak elektromos autókat gyárt majd. A felhíváshoz a Volvo mellett csatlakozott többek között az Ikea, a Sky, az Uber, de olyan cégek is, mint a Coca-Cola európai vállalatai.

Április 30-án ünnepeljük a 120. évfordulóját annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A táncz. A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a televíziók és a streamingszolgáltók is csatlakoztak a közös ünnepléshez. Összefogásuknak köszönhetően száznál is több kiváló hazai alkotást nézhetünk meg a tévében és online a magyar film napján.

infostart.hu

A 30-as évek óta alig látott ragadozó bukkant föl Magyarországon: barátkeselyűt fényképezett egy fotós a napokban Geszt térségében, amint egy csapat réti sassal és egy parlagi sassal együtt északi irányba repült. A barátkeselyű a 18. században még rendszeresen előfordult Magyarország területén, 1932 óta azonban csak most másodszor észlelték jelenlétét.

Több évtizedes hidegrekord dőlt meg hétfőn: mostanáig április 26-án mínusz 5,3 Celsius-fok volt a hidegrekord, amit 1960-ban, Putnokon mértek – ezt múlta alul a most Zabaron rögzített mínusz 5,7 fok.

hvg.hu

A Parlament keddi szavazása után alig maradt állami fenntartású egyetem: az öt közalapítványhoz is milliárdos nagyságrendű állami vagyon került, 11 felsőoktatási intézmény pedig alapítványi fenntartásban működik tovább. Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter a történteket történelmi léptékű egyetemi fejlesztésnek nevezte.

Önök a Sáros cipővel, páros lábbal című cikket olvasták.

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.