Senki sem külön sziget…

Esti Tükör, 2021. július 14.

Ferenc pápa szerdán visszatért a Vatikánba, miután elhagyta a római Gemelli kórházat, ahol tíz nappal korábban vastagbélszűkület miatt műtétet hajtottak végre rajta. Előző nap a Szentatya átment a gyermekonkológiai osztályra köszönteni a gyerekeket, akik az elmúlt napokban rajzokkal, levelekkel fejezték ki iránta való szeretetüket.

magyarkurir.hu

A Semmelweis Egyetem kutatása szerint mind az öt, Magyarországon alkalmazott, kétdózisú koronavírus-vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést. A friss vizsgálati eredmények alapján megállapították, hogy azoknak a többsége is védettséget szerzett, akiknek az oltás utáni ellenanyagtesztje negatív lett.

telex.hu

Két hónap után ismét ezer fölé emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek napi száma a jövő pénteken kezdődő olimpiának otthont adó Tokióban. Mivel az esetszám 25 napja folyamatosan növekszik, sok helyi attól tart, hogy az ötkarikás játékok csak rontani fognak a helyzeten, a szervezők azonban azt ígérik: minden biztonságos lesz a zárt kapussá nyilvánított olimpián.

portfolio.hu

Közben a jövő pénteki megnyitó előtt módosították az olimpiai eskü szövegét. A változtatásokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó testülete a sportolói bizottság javaslatai alapján hagyta jóvá a nemek közötti egyenlőség érdekében. Kirsty Coventry, a NOB sportolói testületének elnöke azt mondta: az olimpikonok példaképek és nagykövetek, ezért nagy a felelősségük – erős üzenetet küldünk a világnak az egyenlőségről, az elfogadásról, a szolidaritásról, a békéről és a tiszteletről.

olimpia.hu

Miközben felröppent a hír, hogy az Európai Bizottság eljárást indíthat a magyar kormány ellen az LMBTQ-közösséget is hátrányosan érintő „pedofiltörvény” ügyében, a Závecz Research nyilvánosságra hozta a homoszexualitás megítélésével kapcsolatos felmérésének eredményét, mely szerint a magyar felnőttek 56 százaléka elfogadó a melegekkel szemben. Elmondható, hogy a nők nagyobb mértékben (62 százalék) elfogadók, mint a férfiak (48 százalék), ugyanakkor megfigyelhető, hogy az életkor növekedésével csökken az elfogadó magatartás.

telex.hu

És végül kanyarodjunk vissza Japánba! A szigetország miniszterelnöke, Yoshihide Suga magányosságügyi minisztert nevezett ki. Tetsushi Sakamoto feladata lesz a koronavírus-válság miatt 11 év óta először megemelkedett öngyilkossági arányok kezelése, az ország romló születési mutatóinak javítása, és a regionális gazdaságok megerősítése. Az új magányosságügyi miniszter reményét fejezte ki, hogy „olyan tevékenységeket tudunk végezni, amikkel megelőzhető a társadalmi magány és az elszigeteltség, és megvédhetjük az emberek közötti kapcsolatokat”.

unsplash.com
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.