„Nincs szent háború, csak szent béke van”

Fabiny Tamás evangélikus püspök a tőle megszokott határozott állításokkal indította el a keresztények egységét szolgálni hivatott imahetet.

Január 15-én megkezdődött az az egy héten át tartó ökumenikus programsorozat, amely nem csupán szimbolikus emlékeztető a számos dologban egyet nem értő keresztény felekezetek közeledési szándékára, hanem a szomszédos gyülekezetek valóságos látogatása is egymás templomaiba. Budapesten, a Kálvin téri református templomban különösen erős indítást kapott az idei kezdeményezés, ugyanis több hazai keresztény közösség a legmagasabb szinten képviseltette magát a nyitó istentiszteleten.

Itt hirdetett igét Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, akinek református helyszínen elmondott beszédét a központi katolikus orgánumnak számító Magyar Kurír szemlézte. A teljes cikk ide kattintva olvasható, az alábbiakban néhány gondolatot idézünk Tamás püspöktől.

„…nem Izajás az ünneprontó, hanem azok, akik seftelnek a szent dolgokkal.

Az Egyház napjainkban is könnyen kommercializálódik – marketinggé silányul a misszió és propagandává Jézus szava.”

„A kultusz is bűnné lehet, ha elszakít Istentől. Izajás azt is mondja, hogy „akármennyit is imádkoztok, nem hallgatom meg, mert kezetek csupa vér” (Iz 1,15). De ez nem az áldozat, hanem az irgalmatlanság vére.”

„De a vér kapcsán a 20., 21. század diktátoraira is gondolnunk kell. Mert nincs szent háború, csak szent béke van. Jézus az egyetlen, akinek vér tapadhat a kezéhez, de nem mások, hanem a saját vére.

Jézus nem véreskezű diktátor, hanem véreskezű salvator.”

„Ez az imahét is csak akkor hiteles, ha szót emelünk az üldözöttekért, az elesettekért.”