15.8 C
Budapest
2021. május 14., péntek

Ma Bonifác napja van.

Szólj hozzá!

Szólj hozzá!
penzcentrum.hu

Esti tükör, 2021. április 19.

Páneurópai konzultációra hívják az uniós intézmények az európai polgárokat. Arra ösztönzik az embereket, hogy a mostantól elérhető online platformon keresztül járuljanak hozzá saját jövőjük alakításához, és a közösségi médiában is népszerűsítsék a kezdeményezést.

“Felkérjük az európaiakat, hogy szóljanak fel, foglalkozzanak aggályaikkal és mondják el nekünk, milyen Európában akarnak élni” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Javaslatokat, elvárásokat lehet megfogalmazni, rendezvényeket, eseményeket szervezni és azokon részt venni, a legkisebb közösségi szinttől a nemzeti, határokon átnyúló találkozókig. A futureu.europa.eu nevű weboldal az EU mind a 24 hivatalos nyelvén, így magyarul is elérhető.

hvg.hu

Elérhető lehet év végére a koronavírus-gyógyszer is, orrspray, tabletta vagy injekció formájában – ezt Szlávik János infektológus mondta, aki nem hiszi, hogy olyan irányba fordulnának a dolgok, hogy egy negyedik hullámmal számolni kellene az országban, csak a mutánsok okozhatnak meglepetéseket. Ugyanakkor a jó hír az, hogy egyelőre a jelenlévő mutánsok ellen a jelenlegi védőoltások jó hatékonyságúak.

portfolio.hu

Tulajdonképpen a védőoltások mellett érvelt Duda Ernő virológus, a Szegedi Tudományegyetem tanára is, amikor sokakat megbotránkoztatva arról beszélt, hogy lényegében halálra ítéli magát, aki úgy dönt, hogy dacból nem akar oltást – előbb-utóbb meg fog fertőződni. Véleménye szerint most a gyerekek sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint voltak tavaly: ha most bejut a vírus egy osztályba, azt mindegyikük megkapja. “Minél hangosabban beszél vagy énekel valaki, annál nagyobb a veszélye, hogy fertőz. A szünetekben és az iskolába érkezéskor, távozáskor zajló, hangos beszélgetések közben mindenki megkapja a vírust, ha csak egyetlen fertőzött is bekerül közéjük. Egy focimeccs is attól rettenetesen veszedelmes, hogy ott üvölt mindenki”.

Röst Gergely szerint a nyitás járványmatematikája azt üzeni, hogy megérné még egy kicsit türelmesnek lenni. Persze, mindenki várja már, hogy visszaálljon az élet a rendes kerékvágásba, azonban még mindig sokan fertőződnek meg napról napra, és a kórházak leterheltsége is magas. Járványügyi szempontból persze az ideális az lenne, ha olyan magas átoltottságot érnénk el, hogy már egy nagy nyitás se tudna rontani az adatokon, de ezzel szembenállnak a nyitást sürgető gazdasági és társadalmi érdekek.

168.hu

Gazdasági és társadalmi érdekek indokolták a mai iskolanyitást is, annak ellenére, hogy szakmai szervezetek, orvoscsoportok, és a Civil Közoktatási Platform is veszélyesnek tartja. A CKP közleménye szerint a kormány annak ellenére ragaszkodott az előre meghirdetett időponthoz, hogy „nem kellene már olyan sokat várni a sokkal nagyobb biztonsághoz”. Jelenleg azonban a viszonylag nagy átoltottság ellenére a szülők többsége még nincs beoltva, a második ütemben oltott tanároknál még nem kezdődött el a védettség kialakulása – írták. A nyitást veszélyesnek tartják, de megértik, hogy sok szülő támogatja: „Van, aki anyagi okokból – hiszen más országokkal ellentétben a kormány nem segítette az erre szolgáló alapból az otthon maradásra kényszerülő szülőket –, van, aki azért, mert a hosszú otthontanulás szülőnek is, gyereknek is lelkileg megterhelő, sokan pedig attól félnek, hogy a gyerek lemarad a tanulásban”.

Lemaradás biztosan érzékelhető lesz azoknál a gyerekeknél, akik az iskolanyitás ellenére nem mentek ma iskolába: volt olyan osztály, ahol 26 diákból 24-en hiányoztak. A tanárok zöme ugyan bement órát tartani, de van olyan iskola, ahol a pedagógusok közül csak egy ember vállalta a jelenléti oktatást.

És ez nem véletlen: a magyar iskolákból a nyitással könnyen orosz rulett lehet

portfolio.hu

Hogy a szülők és a pedagógusok félelme mennyire jogos, és hogyan alakulnak a következő időszakban a járványügyi mutatók, arra a szennyvíz koronavírus-koncentrációjából talán előre is következtethetünk: a 15. héten a korábbi hetekben megfigyelt, enyhén csökkenő tendencia folytatása tapasztalható. A legtöbb városban stagnál vagy enyhén csökken a mértéke, Miskolcon azonban további növekedést rögzítettek.

portfolio.hu

Közben kitört a háború az európai fociban. Tizenkét európai futballklub megalapította az új szuperligát, melynek keretében a mostani Bajnokok Ligája helyett hétközben játszanának meccseket lényegesen több pénzért. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) már a hivatalos bejelentés előtt fenyegetőzött, hogy az érintett csapatokat kizárja a nemzeti bajnokságukból, a játékosaik pedig akár az Európa-bajnokságokon és a világbajnokságokon sem szerepelhetnek majd.

444.hu

Közben a kormány módosítja a lex CEU-t. Az Európai Bíróság ugyanis tavaly ősszel több szempontból jogsértőnek találta, hogy előírták, csak olyan külföldi egyetem működhet Magyarországon, amely a székhelye szerinti országban is képzést folytat. A Palkovics László innovációs miniszter által benyújtott módosítás „egy más európai országban már bevált, hatályos jogszabály magyar jogrendbe történő átültetésére tesz javaslatot”.

Civilek is egy kormánydöntés módosítását kérik: szeretnék elérni az április végén lejáró kilakoltatási moratórium meghosszabbítását. Ennek érdekében A Város Mindenkié lakhatási és hajléktalan érdekvédelmi csoport levélküldő kampányt indított az aHang felületén. A civil szervezet szerint a járvány alatt bevételi forrásaiktól elesett emberek elveszíthetik lakásukat is, és sokan az eddig is zsúfolt hajléktalanellátó intézményekbe kényszerülnek majd.

A McKinsey Global Institute is arra hívta fel a figyelmet legújabb tanulmányában, hogy nőhet a társadalmi egyenlőtlenség, a munkanélküliség a járvány után, ha nem avatkoznak be, ugyanis a koronavírus-járvány okozta a második világháború óta a legsúlyosabb gazdasági válságot, amely egyszerre befolyásolja a keresletet és a kínálatot.

A tavaly decemberben bevezetett korlátozások hatására januárban 5 százalékig nőtt a munkanélküliség, de a veszélyhelyzeti intézkedések lépcsőzetes feloldása és a szezonális ágazatok termelésének újraindulása az álláskeresők egy jelentős részét fel fogja szívni – ezt Bodó Sán­dor, az Innovációs és Technoló­giai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára mondta. Hozzátette, hogy a tavalyi visszaesés után ismét több mint 4,5 millió magyar embernek van munkája, de akik mégsem tudnak a versenyszférában elhelyezkedni, azok a közfoglalkoztatás keretében dolgozhatnak.

spacenews.com

Közben sikerült a történelmi repülés a Marson – a korábbi halasztás után levegőbe emelkedett a Perseverance marsjáróval a bolygóra küldött Ingenuity marshelikopter. A küldetést a Wright-fivérek repüléséhez hasonlítja a NASA. “Elmondhatjuk, hogy egy ember által vezérelt eszköz a történelem során először sikeres repülést hajtott végre egy másik bolygón”– mondta az irányítóteremben az adatok és a fotók beérkezése és gyors értékelése után Mimi Aung, a marshelikopteres projekt vezetője.

portfolio.hu

Történelminek talán nem nevezhető, de tény, hogy a német Zöldek először állítanak kancellárjelöltet a szeptemberben esedékes szövetségi választásokra. Miközben versengés zajlik az utódlásért két nehézsúlyú veterán politikus, Armin Laschet CDU-elnök és Markus Söder CSU-vezető között, előfordulhat, hogy nevető harmadikként az 1980-ban született Annalena Baerbock váltja Angela Merkelt.

feol.hu

Kikapcsolódásként hallgassunk madárcsicsergést vagy vízcsobogást – egy friss amerikai kutatás szerint a természet hangjai a csökkentik a fájdalomérzetet, javítják az ember hangulatát és kognitív képességeit, jót tesznek mentális egészségének.

Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorolom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.