Találkozhat-e Kelet és Nyugat?

Esti Tükör, 2021. augusztus 24.

A keleti és a nyugati kereszténység találkozása is lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK), amelyen számos más egyházi vezető mellett részt vesz I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka is – erről Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszélt azon a sajtótájékoztatón, amelyen a NEK és az Ars Sacra Fesztivál programjait ismertették. Zsuffa Tünde, a rendezvény sajtófőnöke világszenzációnak nevezte a szeptember 1-jén a budapesti Szent István-bazilikában tartandó, lovári nyelvű roma misét, amelyet nemzetközileg elismert magyar zenészek, énekesek közreműködésével tartanak.

infostart.hu

Tizenhat nappal a tokiói nyári olimpia záróünnepsége után elkezdődött az év következő nagy sporteseménye, a paralimpia. Az idei a XVI. nyári paralimpiai játék, melyen a világ 163 országából összesen 4403 versenyző vesz részt. Magyarországot tíz sportágban 37 sportoló, valamint egy szintén sportolói státusban lévő kerékpáros kísérő képviseli.

telex.hu

A megnyitón Afganisztán zászlaja is szerepelt a sportolók felvonulásán, annak ellenére, hogy az ország két kvalifikált paralimpikonja nem tud részt venni a sporteseményen: a tálibok hatalomátvétele után nem tudtak elutazni az országból.

telex.hu

Közben Afganisztánban tömeges kivégzéseket hajtanak végre a tálibok az uralmuk alá hajtott területeken, emellett korlátozták a nők jogait, és folytatják a gyerekkatonák toborzását – ezt Michelle Bachelet, az ENSZ emberjogi főbiztosa közölte, hitelesnek minősítve az erről szóló jelentéseket. A tálibok megtiltották az afgánoknak, hogy a repülőtérre menjenek, a kabuli egyetem épületéből pedig elmenekültek a nők – volt, aki félelmében elégette a diplomáját és az összes bizonyítványt, amiért az elmúlt években tanult.

eduline.hu

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint országos átlagban emelkedik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja. A vizsgált városok közül erősen emelkedő tendencia jellemző Budapest és Szeged szennyvízmintáiban, de enyhe emelkedés több városban is megfigyelhető, ebből valószínűsíthető, hogy a fertőzöttek száma a közeljövőben ismét emelkedni fog. Szakemberek szerint a most domináns delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed és az eddigi jellemző tünetek mellett allergiaszerű tüneteket is okoz. A fertőzés jelenleg a beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért őket a védőoltás felvételére biztatják.

infostart.hu

És miközben lassan, de biztosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, közeledik az iskolakezdés, de a majd 700 ezer 12–18 évesből még csak 167 ezer vette fel a védőoltást. Ez 24 százalék, miközben a nyájimmunitáshoz 85 százaléknyi oltott kellene.

index.hu

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy „jelenléti oktatásra készül a kormány a szeptember elsején induló tanévben, mert a koronavírus-járvány jelenlegi helyzete ezt lehetővé teszi”, ugyanakkor felhívta a szülők figyelmét, hogy szerdáig kell jelezniük gyermekeik oltásigényét.

koronavirus.gov.hu

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke szerint az iskola komoly táptalaja lehet a vírus berobbanásának, pillanatok alatt gócpontok alakulhatnak ki. Szabó Zsuzsa ezért feltétlenül szükségesnek tartaná közvetlenül a tanévnyitó előtt a diákok, a pedagógusok és az egyéb dolgozók tesztelését, mert ez nagyban növelné biztonságérzetüket.

index.hu

Az Economist Intelligence Unit biztonságos városok indexe szerint a dán főváros, Koppenhága a világ legbiztonságosabb városa. Tanulmányukban a városbiztonság kapcsán öt fő területet vizsgáltak: digitális, egészségügyi, infrastrukturális, személyi és környezeti biztonság. Ezek alapján Koppenhágát nem sokkal lemaradva Toronto követte a sorban, de Szingapúr, Sydney és Tokió is ott van a top5-ben.

portfolio.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.