Így lesz kevesebb az abortuszok száma

A Szemlélek Társalgóban ezúttal egy nőinek mondott témáról beszélgettünk, amely azonban a férfiakat is érinti, róluk is szól.

Az a belügyminiszteri rendelet, amely előírja, hogy az abortuszra készülő anyáknak meg kell mutatni a magzat életjeleit, ha nem is fogja elérni közvetlenül a kitűzött célját – az abortuszok számának jelentős csökkenését –, közvetetten talán mégis hordozhat némi értéket, mert megjelenése óta széles körű társadalmi vitát generál.

A Szemlélek podcast műsorában a két vendég most Hadas Kriszta Prima Primissima Díjas újságíró, a „Jön a baba!” sorozat „szülőanyja”, valamint Pogány Anikó, közgazdászból lett erőszakmenteskommunikáció-tréner, mediátor, coach, pszichodráma-vezető volt. A beszélgetést Gégény István és Herbert Dóra vezette.

Bár mindenki azt szeretné, hogy csökkenjen az abortuszok száma, a társalgás során nagyon különböző vélemények hangzottak el arról, hogy ez miért fontos, és hogyan lehet elérni. Abban viszont egyetértés volt, hogy az apákat, a családot, akik jelenleg sokszor kimaradnak a döntésből, sokkal jobban be kellene vonni – annál is inkább, mert leginkább rajtuk múlik, hogy az édesanya meri-e, képes-e felvállalni a megfogant babát.

Egy támogató család, egy bátor döntés példája másoknak is erőt adhat: minden törvénynél, szabálynál többet érhet a pozitív minták bemutatása.

Szóba került, hogy mi a különbség az abortusz, illetve az ahhoz való jog támogatása között, valamint felmerült a kérdés: hogyan lehetne jól segíteni a válságos helyzetben lévő édesanyáknak, várandós nőknek, akiknek mindenekelőtt együttérzésre, meghallgatásra, odafigyelésre van szükségük, nagyon gyakran praktikus, anyagi támogatásra is, de a legkevésbé ítélkezésre, indulatos kioktatásra.

Természetesen az abortusz, mint végső, kétségbeesett választás, mindig korábbi rossz döntések folyománya – így a nevelés, az oktatás, a képzés lehet a megelőzés leghatékonyabb eszköze. Az is kirajzolódott a beszélgetés folyamán, hogy

életpártinak lenni sokkal többet jelent, mint megakadályozni az abortuszt: az életpártiság odafigyelést, emberséget, tiszteletet jelent,

másképp fogalmazva jó iskolák biztosítását, a szegregáció, az elszegényedés, a családon belüli erőszak megszüntetését is magában foglalja. Ezek a feladatok jelentős anyagi ráfordítást igényelnek, de még inkább jóakaratot, alázatot, nyitottságot. Az abortuszok számának csökkenéséhez csupa olyan erényre van szükség, melyek meglétét joggal remélhetjük egy keresztény gyökerekkel rendelkező országban.

Aki a Szemlélek Társalgó adásait RSS olvasóval szeretné követni, erre a Feedre tud feliratkozni.