Tokiótól Pannonhalmáig

Esti Tükör, 2021. július 23.

Négyórás nyitóünnepséggel elkezdődött a tokiói olimpia. Az augusztus 8-ig tartó ötkarikás játékon 205 nemzet és egy menekültcsapat képviselői vesznek részt, és minden eddiginél több, szám szerint 33 sportág szerepel.

index.hu

Közben az időjárás miatt változik az olimpiai program. A Tokiót is érintő trópusi ciklon miatt a magyar versenyzők programja is módosul, és valószínű, hogy az atléták sem ússzák meg szárazon.

infostart.hu

Ma minden az olimpiáról szól – a Google keresőjének főoldalára is egy egészen különleges ünnepi embléma (doodle) került a tokiói olimpia alkalmából, ami valójában egy szórakoztató minijáték: egy macska bőrébe bújva teljesíthetünk különféle versenyszámokat.

24.hu

A Norvég Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a donorországok és Magyarország nem tudtak megállapodni az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Alapok civileknek szánt támogatásainak a kezeléséről. Ezért a jelenlegi időszakban Magyarországon nem lesznek az alapokból finanszírozott programok, és Magyarország elveszti a hozzáférést az alapokból előirányzott mintegy 214,6 millió euróhoz (mintegy 77 milliárd forinthoz).

index.hu

Manfred Weber szerint Magyarországnak engedélyeznie kell egy független vizsgálatot, mert már nemcsak a magyar belpolitikát érinti a botrány. Az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője erről a Pegasus-ügy kapcsán beszélt, és utalt arra, hogy egyedüliként a magyar kormánnyal szemben merült fel a vád, hogy lehallgatásokon használták fel a kémszoftvert.

france24.com

A felsőoktatásba jelentkezőknek mintegy háromnegyedét vették fel valamilyen képzésre – ezt Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára jelentette be. A magyar felsőoktatásba idén 101 881-en jelentkeztek, ami 11,1 százalékkal magasabb, mint tavaly. Felvételt 75 748-an nyertek közülük, a felvételizők 81 százaléka állami, míg 19 százalékuk az önköltséges képzésre jutott be.

eduline.hu

Beer Miklós váci püspök két éve vonult nyugdíjba, de többet dolgozik, mint aktív egyházi vezetőként. Szinte mindennap misézik a Dunakanyar falvaiban, rendszeresen kérik a szolgálatait esküvőre, temetésre, közönségtalálkozókat és előadásokat tartva járja az országot a legutóbbi könyvével, de hetente legalább egyszer eljön Ságújfaluba is. Azt mondja: „örökbe fogadta” a nógrádi falut, ahol a legkülönbözőbb módokon segítenek a rászorulóknak – főként romáknak.

24.hu

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált. A zenei program mellett szerepet kap az irodalom, a képzőművészet és a spirituális programok is, amelyek a szerzetesközösség személyes jelenlétével és az általuk vezetett programokkal bebocsátást engednek az apátság elzárt tereibe, a bencés szerzetesek mindennapjaiba. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze.

fidelio.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.