Van, aki nem lehet képmutató, és nem hallgathat

Esti Tükör, 2021. június 18.

Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) most közzétett jelentése szerint 41 millió embert fenyeget éhínség a világon a különböző fegyveres konfliktusok, a  klímaváltozás és a koronavírus-járvány következtében. A világ legnagyobb humanitárius szervezete emlékeztetett, hogy az év elején az éhezők száma még 34 millió volt. A WFP szóvivője elmondta, hogy a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett szervezet 60 éves történetének legnagyobb erőfeszítésére van szükség, hogy elejét lehessen venni az éhínségnek a világ több térségében.

portfolio.hu

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában közölte, hogy „az oltások felvételében van egy másfél-két hónapnyi előnyünk az Európai Unióban, mert hamarabb szereztünk vakcinát, és gyorsabban oltottunk”. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy „a vírus itt van és itt lesz”, vele szemben pedig kizárólag az oltás véd. A miniszterelnök szerint a pedofiltörvény nem melegellenes, hanem a gyerekek védelméről szól, a növekvőnek mondott migrációs nyomással kapcsolatban pedig megjegyezte, hogy „a Jóisten nem véletlenül oda teremtette az embert, ahová született”.

index.hu

Ennek analógiájára felmerül, hogy „a Jóisten nem véletlenül olyannak teremtette az embert, amilyennek született” – talán ez is motiválta azokat a gyerek- és ifjúsági szerzőket, írókat, illusztrátorokat és gyerekkönyves szakembereket, akik közös nyilatkozatot fogalmaztak meg, melyben kijelentették: „törekedni fogunk arra, hogy a létező társadalmi sokféleség a maga valóságában jelenjen meg alkotásainkban”.

A több mint 200 gyerekkönyves ugyanis közösen tiltakozik a pedofilellenesnek nevezett törvény korlátozásai ellen, mert szerintük a szexuális kisebbségek ábrázolásának tilalma súlyosan korlátozza a szólásszabadságot. Úgy fogalmaznak, hogy a „gyerekirodalom a gyerekek iránt érzett tiszteletből nem lehet képmutató, és nem hallgathat el, mert akkor hamis és hiteltelen lesz”.

unsplash.com

Különleges petíció indult Németországban annak érdekében, hogy legyen szivárványszínű a müncheni stadion a magyar válogatott Eb-meccsén, június 23-án.  A kezdeményezés elindítói ezzel szeretnék kifejezni nemtetszésüket a Magyarországon nemrég elfogadott, melegellenes törvény miatt. Közben a szigorú brit beutazási szabályok miatt felmerült, hogy Budapesten rendezik meg az Európa-bajnokság döntőjét. A Magyar Labdarúgó-szövetség jelezte, hogy örömmel áll az UEFA rendelkezésére.

hvg.hu

Lehet-e illiberális és keresztény egy demokrácia? Ez volt a fő témája a CEU Demokrácia Intézetén belül működő Bibó István Szabadegyetem vitaestjének, ahol három különböző hátterű szakértő beszélgetett a vallás és a demokrácia, a hit és a politika kérdéseiről. Csepregi András szerint a miniszterelnök tudja, hogy „nem kell különösebb egyházi ellenállásra számítani, amikor a kereszténység fogalmát kisajátítja, és a saját politikai szándékai szerint formálja. A kevésbé tájékozott emberek számára a kereszténység így is egy jól csengő fogalom lesz.” Az evangélikus teológus úgy látja, hogy „minden magyar egyházban hiányzik a saját vélemény képviseletének és az erős identitás kifejezésének a gyakorlata, ráadásul az egyházak a finanszírozás terén is erősen függnek az államtól, így még kisebb a motiváció az ellenállásra”. Perintfalvi Rita katolikus teológus szerint „az egyházak szabadságának korlátozása a rendszerváltás előtti időkhöz képest annyiban módosult, hogy azt már nem direkt módszerekkel, hanem a vélemények elfojtásával vagy politikailag motivált befolyásolásával érik el”.

qubit.hu

A szemük mozgatásával 25 különböző hangszer bármelyikén képesek játszani mozgássérült zenészek egy új technológia segítségével. Zacharias Vamvakousis zenész-informatikust, a „szemhárfa” megalkotóját a számítógépes program létrehozásában az inspirálta, hogy egy zenész barátja motorbalesetben megsérült. Fejlesztésének lényege, hogy a képernyőn elhelyezett hangjegyeken egyesével megpihen a tekintet, így a zenész másodpercenként átlagosan 3-4 hangot képes lejátszani.

hvg.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.