27.2 C
Budapest
2024. június 15., szombat
unsplash.com

Vírus, oltás, maghasadás – de a végén jön a Vakcina-dal!

Esti tükör, 2021. május 12.

Szívem szerint azt mondanám, görgessenek rögtön a mai Tükör utolsó bekezdéséhez, de azért tekintsük át előbb a mai nap híreit!

A WHO felkért egy független testületet, hogy készítsen jelentést a járványkezelésről, aztán ez a független testület elmarasztalta a WHO-t. Arra jutottak ugyanis, hogy meg lehetett volna előzni a világjárványt, de hibát hibára halmoztak: az Egészségügyi Világszervezetnek előbb kellett volna nemzetközi vészhelyzetet hirdetnie és utazási korlátozásokat javasolnia, a világ gazdagabb országai pedig egy egész hónapot vesztegettek el azzal, hogy nem csináltak semmit.

hvg.hu

A „majdnem felnőttek” azonban most sokat tehetnek önmagukért és a környezetükben élőkért: holnap kezdődik a 16–18 évesek oltása a kórházi oltópontokon, a regisztráltaknak ma még lehet időpontot foglalni.

index.hu

Közben furcsa helyzetbe került a magyar oltási program: vakcina már van bőven, mégsem sikerül megközelítőleg sem olyan gyorsan haladni az oltások beadásával, mint ahogyan a kormány remélte. Jelenleg több mint 3,1 millió adag oltóanyag van az országban, vagyis a mennyiség alapján az összes regisztráltat be lehetne oltani, azonban mégsem csökken érdemben a vakcinára várakozók száma.

g7.hu

A Jokohamai Egyetem most közzétett tanulmánya szerint a Pfizer vakcinája nagy hatékonysággal véd a koronavírus indiai variánsa ellen is. A japán kutatásban 105, a vakcina mindkét adagjával beoltott, a víruson korábban át nem esett embernél vizsgálták hét vírusvariáns elleni antitestek jelenlétét.

telex.hu

Merkely Béla szerint itthon csillapodik a járvány: a harmadik hullám leszállóágában a tervezett műtétek, beavatkozások végre megvalósulhatnak. A Semmelweis Egyetem rektora erről a Semmelweis medikus véradó hét kezdetén tett közzé bejegyzést, arra bíztatva mindenkit, hogy adjon vért a pandémia ideje alatt is.

index.hu

Közben megkezdi működését a köztársasági elnök által alapított, a koronavírus miatt árván maradt gyerekeket segítő alapítvány. Áder János három hete jelentette be, hogy feleségével, Herczegh Anitával egy alapítványt hoznak létre, melynek célja a koronavírus-járvány miatt árván vagy félárván maradt gyermekek támogatása. A Regőczi István Alapítványnak jelenleg már közel 800 gyermekről, és 522 olyan családról van tudomása, ahol tragédia következett be.

24.hu

A Budapesti Fesztiválzenekar a lezárás utáni első nyilvános koncertjén a koronavírus-járványban elhunytakra emlékezik. Az ingyenes hangversenyen Wolfgang Amadeus Mozart Requiemjét adják elő, és az áldozatok hozzátartozóit várják május 26-án Budapest Kongresszusi Központban.

hvg.hu

Boldogabb dolgozók, hatékonyabb munkavégzés  – egyre több tapasztalat támasztja alá a négynapos munkahét működőképességét, és egyre több helyen próbálják úgy megvalósítani, hogy azzal a dolgozók is jól járjanak, és a gazdaság se szakadjon be. „Határozottan látjuk, hogy a boldog, aktív és kiegyensúlyozott munkavállalók sokkal jobban dolgoznak” – mondta egy néhány hónapja négynapos munkarendben dolgozó cég vezetője.

qubit.hu

Közben itthon a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a kormány képviselői, és a Bankszövetség a június végén lejáró hitelfizetési moratóriumról folytat egyeztetést. Az első információk szerint a bankok csak a nehéz helyzetbe került családoknál és cégeknél tartanák meg a törlesztési moratóriumot.

A kikapcsolási moratórium viszont már tegnap véget ért – a 60 napnál régebbi energiadíj-tartozást felhalmozó háztartások esetében újraindultak a közműkikapcsolások. Külön nehézséget fog okozni az érintettek számára, hogy az árammérő visszakötési díja több mint felével, közel 30 ezer forintra nőtt.

nepszava.hu

Az Európai Bizottság szerint a magyar gazdaság bővülése meghaladja az uniós átlagot, ugyanakkor jelentős az államháztatási hiány és az infláció mértéke is. A tavalyi 5 százalékos GDP-csökkenést követően idén 5 százalékkal, jövőre pedig 5,5 százalékkal nő a nemzeti össztermék, a munkanélküliség jelentősen az uniós átlag alatt lesz (idén 4,3, jövőre pedig 3,8 százalék), az inflációt viszont az uniós átlag duplájára becsülik Magyarországon: ebben az évben 4, jövőre pedig 3,2 százalék lesz.

hvg.hu

Az ukrán szakemberek az egykori csernobili atomerőmű egyik alagsori helyiségében kiugróan magas a sugárzásszintet érzékeltek, ezért azt feltételezik, hogy újra beindult a maghasadás. Már azon dolgoznak, hogy valahogyan lecsökkentsék a neutronok számát.

hvg.hu

Nem mindennapi emberségről tett tanúbizonyságot egy fővárosi társasház lakóközössége : a szenvedélybetegségéből épp kikeveredő fiatalember számára megvennék az épületben lévő szükséglakást. A lakók megkedvelték a hajléktalant, az erzsébetvárosi önkormányzat viszont másként gondolta…

index.hu

És a nap végén a Vakcina-dal! A Szent Efrém Férfikar az Ápolók Nemzetközi Napján új videoklippel ösztönöz mindenkit a koronavírus elleni oltás beadatására: „Oltakozzunk, drágám, ne hagyjuk egymást árván!” 🙂

index.hu
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.

Szeretnéd cikkeinket kényelmes hírlevél formában olvasni?

Iratkozz fel neked szóló e-mailes e-magazinunkra, amelyet hetente küldünk számodra.