Visszalépés a jövő felé

Esti Tükör, 2021. október 1.

Az ősz második hónapjának első napján megnyitotta kapuit az idénre halasztott Expo 2020 Dubaj, az első közel-keleti világkiállításon pedig magyar pavilon is várja a látogatókat. A különleges építmény hónapokon át készült, tucatnyi ács dolgozott rajta, s az expo fenntarthatósági tematikájához kapcsolódva egyetlen csepp vizet sem használtak fel a híradás szerint az összeállítás során.

Karácsony Márki-Zay
hirado.hu

Velünk maradt a járvány: a legfrissebb adatok alapján 679 új fertőzöttet regisztráltak, 9 beteg hunyt el, 84-en vannak lélegeztetőgépen.

Karácsony Márki-Zay
24.hu grafika

Az Európai Unió vezetőségének hazánkkal szemben megfogalmazott aggályainak kapcsán Magyarországra látogatott az egyik uniós bizottság delegációja, amelynek vezetője szerint „jobbára továbbra is fennállnak a Magyarországgal szemben 2018-ban megfogalmazott aggályok”. Úgy értesültek, bizonyos mutatók még romlottak is az elmúlt időben, de erről alaposabban szeretnének tájékozódni. Gwendoline Delbos-Corfield elmondta: a bíróság bizonyos kérdéseiket elutasította és érezhető volt a delegációval szembeni ellenérzés, valamint nem volt öröm számukra a saját magukról szóló magyar sajtóhírek olvasása, mert azok szerinte kárt okoztak az EP munkájának és integritásának.

Karácsony Márki-Zay
Gwendoline Delbos-Corfield (Fotó: MTI / Máthé Zoltán)

A szavak mentén kipattant ukrán-magyar diplomáciai vitát orosz cselekvés követte: a Gazprom vállalat leállította a Magyarországnak szállított földgáz ukrajnai tranzitját, egy néhány nappal ezelőtt aláírt, tizenöt évre szóló orosz-magyar megállapodás következtében. A konfliktus jó ideje érlelődött, és aligha lesz ezzel a lépéssel vége az érintettek között a feszültségnek.

Karácsony Márki-Zay
Az orosz gáztovábbító állomás csőhálózata az orosz–ukrán határon fekvő Szudzsában (Fotó: Szergej Dolzsenko / MTI)

Hiánypótlást rendelt el az Országos Atomenergia Hivatal a Paks II. Atomerőmű Zrt. létesítési terveivel kapcsolatban, mivel nem tudtak meggyőződni a leendő blokkok kapcsán valamennyi követelmény maradéktalan teljesüléséről. Ez tehát azt jelenti, hogy egyelőre nem kapta meg a Paks 2 projekt a létesítési engedélyt.

Karácsony Márki-Zay
Földmunkák a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjaitól északra, azon a területen, ahol a Paks 2 blokkjai épülnének (Fotó: Kaufmann Balázs / 444)

Napok óta az előválasztás kimenetele tartja lázban elsősorban azokat, akik kevésbé elégedettek a jelenlegi kormány tevékenységével, ezért változást szeretnének az ország vezetésében. Maga az előválasztás még nem ért véget, csupán az első forduló sok tekintetben tanulságos, esetenként meglepő eredményét ismerjük, de a második forduló előtt sem telik unalmasan a jelöltek, pártok, megmondók, ellendrukkerek élete. Az egyik központi kérdés a nem teljesen jelentéktelen közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltség eldöntése, annak ellenére, hogy 2022 tavaszán pártok és képviselőjelöltekre lehet majd szavazni. Nem mindegy ugyanis, ki viszi szimbolikusan a zászlót, és úgy tűnik, ez a dilemma az eddig többnyire egységesnek tűnő ellenzéki pártok és politikusok között is előhozta is törésvonalakat. Eldőltnek látszik, hogy a jövőbeni sikeresség reményében Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely megállapodtak az egymás javára történő visszalépésről, illetve egy helyettesi pozíció kialakításáról, ám azt még nem tudni, ki lép vissza, ki lép előbbre.

Karácsony Márki-Zay
hvg.hu

A Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán is folyik az élet, konkrétan a láva, és az eddigi természeti katasztrófa tetőzéseként egy újabb kráter is megnyílt az eddigi kettőn túl, lakott területeket és termőföldeket fenyegetve. Spanyolországban sorra indulnak adománygyűjtő akciók a katasztrófa sújtotta sziget megsegítésére, amelyhez olyan ismert személyek is csatlakoztak, mint a futballista Gerard Piqué vagy Martín Berasategui 12 Michelin-csillagos séf.

Szabadon elkötelezett - ez a két szó fejezi ki legjobban mindazt, aki vagyok, ahogyan gondolkodom. A párbeszéd a lételemem: rengeteget tanulok a másokkal való dialógusokból. Hiszek benne, hogy mindenkit gazdagabbá tesz, ha kevesebbet ítélkezünk és többet kérdezünk.