Zsidók, keresztények és muszlimok egy fedél alatt – Lehetséges?

Május 27-én rakták le a „House of One” alapkövét Berlinben.

Szó szerint az „Egyetlen Házának” lehetne fordítani, ami magában foglalja annak jelentőségét és kifejezését, hogy olyan egyistenhívő vallásokról van szó, melyeknek közös a gyökerük. Így azonban meglehetősen magyartalanul hangzik, ezért az „Egység Háza” valószínűleg szerencsésebb választás.

Nem a fordításon múlik azonban, amit ez a 10 éve tervezett és előkészített épület ki akar fejezni: azt, hogy

lehetséges a békés és előítéletektől mentes együttélés zsidók, keresztények és muszlimok között.

A vallásokon átívelő párbeszéd képviselői: Andreas Nachama rabbi, Kadir Sanci imám és Gregor Hohberg lelkész

A katolikusok mindazonáltal kimaradtak a beruházásból. – A protestáns egyházon keresztül jelen lesznek a keresztények – adta ki rövid indoklását a távolmaradást illetően a berlini püspökség még 2019-ben.

A többi partnerközösséget sem volt könnyű feltétlenül megtalálni. A kezdeményező evangélikus gyülekezet hamar megtalálta a hangot egy zsidó közösséggel és főiskolával, a nagyobb muszlim közösségeket azonban nem győzték meg a beruházás sikerességéről. Végül a meglehetősen megosztó, politikai nyilatkozatairól is ismert – ezért a projekt szempontjából a kezdetektől a legnagyobb támadási felületet adó – Fethullah Gülen Hizmat-mozgalmához tartozó egyesülettel állapodtak meg. Kérdéses, hogy a 2016-os törökországi puccskísérlettel is megvádolt mozgalom képviselői mennyire tudják majd egységbe fogni a berlini muszlimokat, vagy épp a megosztottságot erősítik majd.

Az egykori Szent Péter templom helyén fog felépülni a „House of One”

A tervek szerint 4 évig fog tartani az építkezés, mintegy 47 millió eurót felemésztve. A szövetségi állam 20 millió euróval, Berlin további 10 millióval járul hozzá a költségekhez. A hiányzó összeg nagy részét, több mint 9 millió eurót már összeszedtek különböző felajánlásokból, a fennmaradó csaknem 8 millió euróért pedig adománygyűjtő kampányba kezdtek – a felhívás szerint 10 euróért lehet megvásárolni egy jelképes tégladarabot az épületből, melyre több mint 60 országból érkeztek már adományok.

A minta pedig úgy látszik, ragadós, mert egy hasonló projektbe kezdtek a közép-afrikai Banguiban, ahol a hírek szerint a „Béke Háza” épül majd az elkövetkezendő években, keresztények és muszlimok összefogásával.

Fotók: katholisch.de

FORRÁSKatholisch.de; Rbb24.de
Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.