A biztonság illúziójába kapaszkodunk

Esti tükör, 2021. május 6.

Bár szokatlanul sok az új fertőzött, a múlt csütörtöki adatokkal összevetve mégis 35%-os az esés, azaz szépen szorul vissza a járvány az igazolt fertőzöttek alapján. Csökken a kórházban és lélegeztetőgépen ápoltak száma, és az előző napok visszaeséséhez képest kicsit többen jelentkeztek első oltásra.

portfolio.hu

Jövő héten  a 16-18 éves magyar fiatalokat is kezdik oltani Pfizer-vakcinával – az ebbe a korosztályba tartozókat kérik, hogy péntek éjfélig regisztráljanak az oltásra.

A legfrissebb adatok szerint a koronavírus elleni védőoltások beadásában – a törpeállamokat leszámítva –  már második helyen áll Magyarország, a Covid-halálozási statisztikánk viszont továbbra is éllovas.

portfolio.hu

A KSH 2020-as összesítője szerint az elmúlt két évtizedet tekintve a tavalyi év volt a leghalálosabb: több mint 140 ezren haltak meg. Győr-Moson-Sopron megye lakossága nőtt, Budapesté 1,5 százalékkal csökkent 2020-ban. Nőtt a születések száma, a halálozásoké viszont még nagyobb mértékben emelkedett – eszerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

168.hu

És ha már a számoknál tartunk: a mentőszolgálat járványmérlege szerint 155 ezer fertőzöttet szállítottak kórházba és majdnem 1,5 millió Covid-tesztet végeztek. Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója szerint csak a világháborúk és az ’56-os forradalom állította a mostani járványidőszakhoz mérhető kihívás elé az Országos Mentőszolgálatot.

novekedes.hu

A Magyarországi Református Egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának tapasztalata szerint a járvány alatt idehaza nagyon megnőtt a szenvedélybetegek száma. Ennek egyik oka lehet a stressz, ami a felépülők életében is visszaesési faktor. Ez azt jelenti, hogy akik most szerettek volna gyógyulni alkohol- vagy drogfüggőségükből, kevesebb sikerrel jártak, mint más időszakban – vázolta fel a helyzetet Hamar János, a misszió szakmai vezetője, aki szerint a lazításokkal az említett problémák nem oldódnak meg. „Az emberek depressziója sem ért véget, így ma már egyértelmű, hogy a vártnál sokkal hosszabb folyamat lesz, mire a járványból kilábalunk. Jelenleg a biztonság illúziójába kapaszkodunk, de fogalmunk sincs, hogy mi lesz két hónap múlva” – jelentette ki a szakmai vezető.

index.hu

A járvány gazdasági hatásait vizsgálva pillanatnyilag az látható, hogy márciusban visszaesett a boltok forgalma, viszont tavaly áprilishoz képest nagyrészt helyreállt a magyar háztartások fizetőképessége. A jelek szerint az ipar is visszazökkent a koronavírus-válság előtti pályára: az ipari termelés volumene ismét emelkedett, vagyis folytatódott a szektor növekedése.

portfolio.hu

Az optimizmusra okot adó tendenciák ellenére ma vált hivatalossá, hogy a Volthoz és a Balaton Soundhoz hasonlóan a Sziget is elmarad: a fellépők, a szervező és megvalósító csapat, valamint a látogatók biztonsága érdekében az idei szezont még elengedik, de 2022 nyarán már számolnak a rendezvénnyel.

forbes.hu

Ez az óvatosság nem jellemző a június közepén kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság magyar szervezőire: mint már korábbról tudjuk, a magyar főváros egyedüliként vállalta, hogy telt ház előtt rendezi meg a mérkőzéseket. A magyar labdarúgó-válogatott kapitánya, Marco Rossi kihirdette a futballválogatott bő keretét is.

valogatott.mlsz.hu

Ebből a 30 fős keretből kerül majd ki a pályára lépő nemzeti 11, egy másik nemzeti 11 viszont arra a kérdésre keresi a választ, hogy ki lesz a Nemzet Színésze Törőcsik Mari után? Mindig nehéz kiválasztani a távozó után a következő művészt, aki az elhunyt helyébe lép, de most különösen nehéz feladat hárul rájuk, hiszen felmerült Pásztor Erzsi, Békés Itala, Pogány Judit, Béres Ilona, Udvaros Dorottya vagy Básti Juli neve is. A 12. tag személyéről jövő héten, egyhangú szavazással kell dönteniük a Nemzet Színészeinek.

index.hu

Szintén szavazás, de sokkal játékosabb, és mindenki számra nyitott: a budapesti állatkert május 12-ig várja a látogatók szavazatát a most született kiselefánt nevére: Artúr, Huba vagy Soma legyen?

hvg.hu

A Massachusettsi Egyetem kutatása szerint, ha túllövünk a párizsi klímacélokon, megállíthatatlan lesz a sarki jégolvadás, a tengerszint-emelkedés pedig kontrollálhatatlanná válik: csupán az antarktiszi jég olvadása következtében a tengerszint 17-21 centiméteres emelkedése elkerülhetetlennek tűnik.

24.hu

Ettől nem függetlenül ezzel ellentétes folyamatok is végbemennek: Mexikó középső részén akkora az aszály, hogy negyven év után kiemelkedett a vízből egy 19. században épített templom. A Fájdalmas Szűz templomát a közeli El Zangarro településsel együtt még 1979-ben, a Purísima gát építésekor borította el a víz.

index.hu

Német kutatók megválasztották a legfotogénebb madarat: több mint 27 ezer madaras kép átnézése után a bosszús arcú bagolyfecskére esett a választásuk.

nytimes.com
Szűrő vagyok. Átfolyik rajtam a világ. Ami fennakad, érzéssé és gondolattá válik bennem. Gyerek vagyok, anya és nagyi. Nő, társ, barát. Örök tanuló, régóta tanító. Tudom a különbséget a gondolkodva szeretés és a szeretve gondolkodás között. Utóbbit gyakorlom. Remélem, ez szóvá vált érzéseimen és gondolataimon is átszűrődik.