A katonákat feltartóztató apácát példaként állítja elénk a pápa

A katonaság több mint három hónapja vette át a hatalmat Mianmarban és a tüntetők elleni erőszaknak hétszáznál több halálos áldozata van, de a bátor apáca, Anne Rose Nu Tawng nélkül bizonyára sokkal többen lennének.

Bejárta a világsajtót a mianmari kép, ahogy a szerzetesnővér térden állva tartóztatja fel a katonákat, közben sok fiatal tüntető elmenekülhetett.

mise rómában myanmar békességéért
vaticannews.va

Múlt csütörtökön egy telefonos interjúban a nővér elmondta, hogy

a Szentlélek indítására ment a tüntetők és a biztonsági erők közé, és végig érezte a Lélek jelenlétét és hatását.

Úgy fogalmazott: az erőt az Oltáriszentség előtti folyamatos imádásból merítette, ez az ima az alap, így képes ebben a nehéz időben kitartani és honfitársait segíteni.

de.catholicnewsagency.com

A Szentatya, akit mélyen megérintett Anne Rose nővér bátorsága, május elején arra hívta a világ katolikusait, hogy a Szűzanya hónapjában különösen is imádkozzunk Mianmar, a hajdani Burma békességéért. Május 16-án pedig Rómában burmaiakkal közösen szentmisét mutatott be az országért, imádkozva a vezetőkért, hogy megtalálják a találkozás, a béke, a kiengesztelődés útját.

„Az ima nem megfutamodás a problémák elől. Ellenkezőleg,

az ima az egyetlen fegyverünk, hogy őrizzük a szeretetet és a reménységet annyi halált hozó fegyver között.

(…) Ahol háború van, erőszak és gyűlölet, ott az evangéliumhoz való hűség és a béke munkálása azt jelenti, hogy elkötelezettek legyünk, olyan szociális és politikai döntéseket is meghozzunk, amelyekkel az életünket kockáztatjuk.” – mondta szentbeszédében Ferenc pápa, aki a nemzetközi közösséget is arra hívta, hogy ne engedjék a mianmari nép akaratát erőszakkal elfojtani.

Mianmar lakossága 75 %-ban buddhista, mindössze 8 % a keresztények aránya, akik évek óta küzdenek a szabad vallásgyakorlás jogáért. A februári puccs tíz éves demokratizálódási folyamatot tört meg, ürügye az volt, hogy novemberben csalással választották volna újra a köztiszteletben álló Aung San Suu Kyi-t. Bár a nép „minden burmaiak anyjaként” szereti, az elnökasszony már régóta szálka volt a katonai vezetők szemében, ahogy a nacionalisták szemében is, akik pár éve a muzulmán vallású rohinják elűzésével is az egységesen buddhista Burma „álmát” igyekeztek megvalósítani. Elemzők szerint azonban végső soron Kína állhat a puccs mögött.

FELHASZNÁLT IRODALOMCNA/vaticannews/Kirche in Not
Mindig szerettem volna a dolgok mögé látni, néha úgy érzem, sikerül is - különösen, amióta a Teremtő Lélek hangjára igyekszem fülelni. Amit pedig felfedezek, azt szívesen meg is osztom, akárcsak a kérdéseimet, amelyek minden meglelt válasz nyomán sokasodnak. Nagy öröm számomra közösségben felfedezni és együtt gyönyörködve szemlélni a Teremtőt műveiben.