A pápa megköszönte, Erdő Péter értékelte az Eucharisztikus Kongresszust

Esti Tükör, 2021. szeptember 29.

Önmagát is értékelte szerdán az Európai Bizottság, mikor egy nagy összegző anyagban mutatta be, hogy hol is tart a menekültügy és a migráció az EU-ban. Egyidejűleg sürgette annak a javaslatnak az elfogadását is, melyben szerintük már nincs szó kötelező kvótákról és illegális migránsok befogadásáról. Sokkal inkább az embercsempészek és a menedékjoggal nem rendelkező, azaz illegális bevándorlók jogszabályellenes foglalkoztatásának szankcionálásáról. A javaslatot azért szeretné Brüsszel minél előbb elfogadtatni, mert folyamatos migrációs nyomás érzékelhető a Földközi-tenger középső részében, de az afganisztáni helyzet is romlik, és egy új problémával is szembe kellett nézniük – a fehérorosz hatóságok ugyanis a lengyel–belarusz és a litván–belarusz határon illegális bevándorlókat szállítanak a külső EU-határig, és átsegítik őket az unió területére.

hvg.hu

Ferenc pápa levélben fejezte ki köszönetét Erdő Péternek az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezéséért. A Szentatya többek között azt írta, hogy „szívében őrzi azokat a nagy pillanatokat, amelyeket Isten népével együtt élt meg”. A bíborosnak köszönetét fejezte ki továbbá azokért a „jó megoldásokért” is, melyeket azokra a problémákra és kihívásokra javasolt, amelyek az esemény kapcsán jelentkeztek.

Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Erdő Péter bíborost, forrás: magyarkurir.hu

Modernebb, ezért furcsa mód lassabb is az ellenzéki előválasztásokon használt szavazathitelesítő és -számláló rendszer, mint az országgyűlési választásokon. A szavazólapokat ugyanis nem pecséttel, hanem QR-kódok használatával hitelesítették, így egy újabb „beolvasással” kell kiszűrniük az előzőleg nem hitelesített, így érvénytelen szavazatokat tartalmazó szavazólapokat. „Nem várható, hogy ma megérkezzen a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye” – közölte az országos Előválasztási Bizottság a Facebookon.

Facebook/Előválasztás 2021

Ahogy a kocsmai verekedéseknél sem lehet tudni, hogy ki ütött először, mert mindenki szerint a „másik” kezdte, úgy a felek nyilatkozatai alapján a Gazprom-szerződés kapcsán sem tiszta, hogy az ukrán vagy a magyar fél hívatja be inkább joggal a másik ország nagykövetét. Mindenesetre úgy néz ki, mára a nyilatkozatok hangneme jóval enyhült.

index.hu

Először került női miniszterelnök Tunézia élére. A 2011-es „arab tavasz” bölcsőjeként is ismert afrikai ország élére a korábban a Világbanknál dolgozó, mérnök végzettségű Nadzsla Buden Ramadánt nevezte ki szerdán Kaisz Szaíd tunéziai elnök. Szaíd elnök hangsúlyozta, hogy ez „történelmi jelentőségű” Tunéziában, a lépés szerinte „tiszteletadás a tunéziai nőknek”.

telex.hu
Szerelmese vagyok a közéletnek és a közbeszédnek. Hiszem, hogy magas szinten ezeket művelni csak szabadon gondolkodva lehet: a valóság és az igazság talaján állva, megengedve magunknak a változás lehetőségét.